ŽŽbogar: Srbi su dio Kosova, a izbori će tome doprinijeti

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar smatra da su Srbi dio Kosova, da tako treba i da ostane i da će tome doprinijeti lokalni kosovski izbori zakazani za 3. novembar i formiranje zajednice srpskih opština.

zbogarŽbogar je za prištinsku RTK2 rekao i da su ti “izbori od velikog značaja zato što se po prvi put sprovode na cijeloj teritoriji i po kosovskim zakonima”.

On je istakao i da je zato “bitno prisustvo srpskih zvaničnika koji će gradjanima objasniti zašto je potrebno da se u što većem broju izađe na izbore, ali i da im ljudi kojima vjeruju razreše dileme šta će biti 4. novembra, poslije izbora”.

Žbogar je podsjetio i da je “dogovorom dvojice premijera u Briselu razrešen spor oko boravka srpskih zvaničnika na Kosovu u period u prije izbora i nema dileme da ce njihovo prisustvo se pozitivno odraziti na izlazak Srba na birališta”.

Upitan o budućoj zajednici srpskih opština koju će formirati opštine sa srpskom većinom na Kosovu, Žbogar je naglasio da će ta institucija pomoći da se Srbi osjećaju suverenije na Kosovu.

Specijalni izaslanik EU je podsjetio i da su nadležnosti te zajednice dogovorene u Briselu a da će dodatno biti definisane statutom koji treba da usvoje njeni članovi.

“Za sada je sigurno da će se zajednica baviti problemima u zdravstvu, obrazovanju, u oblasti ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja u opštinama”, rekao je Žbogar.

Prema njegovim riječima, zajednica će biti garant sigurnijeg života Srba, ali i boljih odnosa među Srbima I Albancima.

“Očekujem da će Zajednica ako zaživi osigurati suživot na ovim prostorima. Srbi su dio Kosova i tako treba da ostane” , rekao je Žbogar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.