Za centar sela i pokockavanje izdvojeno 20 hiljada eura

U nizu svojih aktivnosti u posljednim mjesecima čelnika Demokratske stranke Bošnjaka, posjeta Lokvici, prema ocijeni samih mještana, uliva nadu u ovaj bošnjački politički subjekat koji dvadesetak godina djeli  sudbinu sunarodnika i u najosjetljivijim vemenima po bezbjednost zajednice.

Delegaciju su, pored Demirija, činili Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu, Ajradin Alija, šef Kancelarije za zajdnice i povratak, Sadrija Duraki, član Glavnog odbora DSB-a i drugi aktivisti.

Istakavši  umne rijeći jednog mještanina da su “laži najveća radost za budale i da ne žele da ih neko okarakteriše retardiranim umovima, koji ne razlikuju laž od istine”, zastupnik u Kosovskom parlamentu i predsjednik DSB-a, Rasim Demiri, je potencirao da se njegov politički subjekat, na čijem je čelu, nikada nije služio lažima, i da nikada nije prisvajao tuđe zasluge.

“Vrlo nas rijetko ljudi zaduže,mozda i nikada. Pitaju, šta ste uradili za nas, a mi kažemo šta ste nas to zadužili. Ovaj dolazak je bila naša inicijativa, ali nije opravdanje ni za nas ni za selo, trebamo biti na terenu i razgovarati sa ljudima. Obećali smo vam urediti centar sela i pokockati ulicu, te vas danas želimo obradovati time da smo vam sa centralnog nivoa obezbjedili 20 hiljada eura. Lokvica ima i drugih potreba.Mi smo prihvatili ovaj dio odgovorniosti i ne želimo da nam iko prisvaja naše napore. Ukolkiio neko želi da odradi naš dio posla, mi ćemo se povući. Sačekaćemo mogu li šta oni uraditi. Ne bih želio da se mješam i da se kitum tuđim perjem, što također nije korektno da se drugi kiti našim djelima.”, kazao je zastupnik Demiri.

U tom konteksu istaknute su bezbroj laži, osobito na zaslugama oko asvaltiranja puta prema Lokvici, što je šef Kancelarije za zajednice i povratak, Ajradin Alija, pojasnio da zasluga pripada šestorici odbornika u SO Prizren, tri iz bošnjačke i tri iz turske zajednice, koji su uslovljavanjem glasova blokirali usvajanje budžeta 2007. godine, kada nije  postojala NDS.

“ Predsjednik opštine je tada telefonom zvao premijera, jer se radilo o blokiranju, pored ostalog, ličnih dohodaka zapošljenih u adminsiraciji, policiji, obrazovanju i u drugim branšama. Tada smo dobili garancije od premijera za projekat puta za Lokvicu i za 15 minuta je nastavljena sjednica. A  radilo se  tada o najskupljem projektu od dva ipo miliona”, iznio je istinu šef kancelarije Alija, a potom je dodao:

“Čitam intevju koji je Emilija dala gdje kaže “da pravi krovove”. Te krovove pravi Kancelarija za zajednice i  povratak. Do danas imam 110 zahtjeva za gradnjom kuća, a možemo da pomognem samo deset. Svaki zahtjev ozbiljno razmatramo, odlazimo na terenu da se lično upoznamo sa situaccijom. Obzirom da nam je mali budžet, zatražio sam od odbornika da se u skupštinu zalažu na njegovom povećaanju”, zaključio je Alija.

Zamjenik minstra za dijasporu Ćerim Bajrami je prisutnim mještanima potencirao sadašnje uslovljavanje glasovima zastupnika Dude Balje i Rasima Demirija, za donaciju sa centralnog nivoa od 20 hiljada eura, za uređenje centralnog seoskog trga i pokockavanje ulice.

Bajrami je potom zamolio mještane da se angažuju u praćenju kvaliteta izvođenja radova na pokockavanju i uređenju centra. Govoreći o značaju dopunske nastave na bosanskom jeziku za bošnjačku dijasporu, on je istakao da Ministarstvo za dijasporu radi “ trenutno najveću akciju u dijaspori za naše ljude”.

“ Radimo plan i program za dopunsku nastavu u dijaspori, da naša djeca, pored onoga što uče u redovnoj nastavi, uporedo uče i svoj maternji jezik i svoju kulturu. Albanci su imali Sedmi kongres učitelja u dijaspori, a mi smo na samom početku. Ministarstvo će potpisati ugovore sa mnogim državama o dopunskoj nastavi i naši će učitelji moći raditi u dijaspori uz neke dopunske ispite”.kazao je zamjenik ministra Bajrami.

Mještani su također istakli problem dotrajalih bandera, odlaganja smeća i potrebu za igradnju ambulante. I u oviom susretu potvrđena je privrženost mještana da se zgrada bivše “Lirije”  izuzme iz privatizacije u prilog potrebama sela.

Raif Kasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.