Zaprepašten sam skandiranjem “Nož, žica, Srebrenica”

zaprepašten je zbog incidenta na rukometnoj utakmici između mariborskog Branika i Gredačca u Mariboru 11. februara, kada su domaći navijači skandirali „Nož, žica, Srebrenica“.
Saopštenje je stiglo danas iz Kacinovog ureda, a on naglašava da je to bio necivilizirani, nepristoji i neprihvatljivi govor mržnje koji je bio direktna prijetnja smrću. Kacin je naglasio da je sada potreban jasan i oštar odgovor, i da nema shvatanju da su to bili nepristojni momci ili neotesanci kako su ih nazvali slovenski mediji.

„Zaprepašten sam nad sramnim i neprihvatljivim incidentom na rukometnoj utakmici. U Njemačkoj bi reagovalo tužilaštvo zabranom te grupe navijača i njenim brisanjem iz registra. Srebrenica je ne samo najgori ratni zločin nakon završetka Drugog svjetskog rata u Evropi, već je to bio i genocid po presudi Međunarodnog suda pravre u Haagu. Nema prostora za izgovorem pa očekujem da će reagovati i rukometni savez. Jedina odgovarajuća reakcija i kazna bila bi zabrana igranja na domaćem terenu na određeno vrijeme“, poručuje Kacin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.