Zašto su desetine hiljada ratnih zločinaca još na slobodi

Niko ne zna broj ratnih zločinaca koji se još slobodno šetaju, ali predstavnici žrtava agresije na BiH upozoravaju da je riječ o desetinama hiljada počinilaca.

– Još se ne procesuiraju u dovoljnoj mjeri najsloženiji i najprioritetniji predmeti ratnih zločina – potvrdio je za “Avaz” i Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i predsjednik Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Odgovarajući na naš upit u kojem procentu je do sada provedena Stategija, a kojom je kao cilj postavljeno da svi predmeti ratnih zločina moraju biti okončani za 15 godina od trenutka kada je donesena krajem 2008., Novković kaže da nije u mogućnosti dati takvu ocjenu.

Efikasnija saradnja

Nažalost, i pitanje koliko je onih za koje se sumnja da su u ratu okrvavili ruke, a još nisu procesuirani, ostalo je bez odgovora.

– Nismo u mogućnosti niti smo za to ovlašteni da komentarišemo da li ima lica za koje se sumnja da su počinila krivična djela, a da slobodno šetaju ulicama – kazao je Novković.

Dodaje da su neki od glavnih ciljeva Strategije ostvareni, kao što je uspostavljanje baze podataka. I strukturalni dijalog je u znatnoj mjeri pospješio funkcioniranje mehanizma upravljanja predmetima ratnih zločina, odnosno njihovog raspoređivanja između državnog i pravosuđa entiteta i Brčko Distrikta.

– Prethodnih sedmica ostvarena je efikasnija saradnja sa zemljama u regiji u vezi s pitanjem predmeta ratnih zločina. Ocjena je da će ovo u znatnoj mjeri učiniti efikasnijim procesuiranje ovih predmeta – naglasio je Novković.

Kako kaže, ono što zabrinjava jeste činjenica da još nije ujednačena sudska praksa u predmetima ratnih zločina kako bi se osigurala pravna sigurnost i jednakost građana pred zakonom. Međutim, Novković kaže da i u tom pravcu postoji određen napredak i u budućem vremenu očekuje da će i taj strateški cilj biti ispunjen.

Posebna zabrinutost

Ono što posebno zabrinjava jeste da u dovoljnoj mjeri nisu stvoreni materijalno-tehnički uslovi za procesuiranje predmeta ratnih zločina na svim nivoima pravosuđa, a naročito na entitetskom. To predstavlja ozbiljan problem koji dovodi u pitanje implementaciju Strategije u zadatim rokovima. Nadzorno tijelo je o ovom problemu obavijestilo Vijeće ministara prije šest mjeseci kao i ministarstva pravde i finansija u BiH – objasnio je.

Uprkos tome, dodao je Novković, ono što je pozitivno kada je u pitanju prijenos predmeta s državnog na entitetsko pravosuđe jeste da u tim predmetima već ima podignutih optužnica, bez obzira na ograničene kadrovske i druge kapacitete.

– Ovih dana se održava sastanak Nadzornog tijela i ponovo ćemo se obratiti Vijeću ministara BiH i vladama entiteta i kantona kada je u pitanju osiguravanje finansijskih sredstava za uspostavljanje infrastrukture i rješavanje kadrovskih problema prvenstveno u tužilaštvima. Upozorit ćemo ih na posljedice ako se sredstva ne osiguraju, iako smo to upozorenje već ranije uputili – zaključio je Novković.

Šta kažu žrtve

Potpunu pravdu nećemo dobiti nikada

Domaći sudovi ili ne znaju ili neće ili odugovlače s procesuiranjem predmeta ratnih zločina. Ulicama slobodno šeta masa zločinaca. Prema podacima komisije koja je vršila istrage u Srebrenici i oko nje, postojalo je oko 24.000 učesnika samo u srebreničkom genocidu. Zamislite koliko ih je onda u cijeloj državi ako se pomisli na Prijedor i sva ostala stratišta. Samo mali broj njih je izveden pred lice pravde, većina ih je na slobodi. Potpunu pravdu nećemo dobiti nikada niti ćemo biti zadovoljni – smatra Kada Hotić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Šaćir Srebrenica

Čak 810 predmeta pod oznakom A stoji u ladici

– Svi će se danas složiti da Državna strategije za rad na predmetima ratnih zločina nije dobra i da ne sadrži elemente koji bi poboljšali situaciju, povećali broj procesuiranih slučeva, podignutih optužnica… Primjera radi, 810 predmeta pod oznakom A, koje je Haški tribunal dostavio Sudu i Tužilaštvu BiH, stavljeno je u ladicu. To je učinio bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević. Predmeti pod ovim slovom znače da je Haški tribunal predmet obradio, uradio sve istražne radnje te da je samo trebao podići optužnice, pohapsiti odgovorne… Veliki broj zločinaca još je na slobodi. Iako nema tačnih brojki, spominju se desetine hiljada – tvrdi Šaćir Srebrenica, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Izvor: Dnevni Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.