Zašto uz kavu uvijek naručujemo čašu vode

Naš vjerni jutarnji, a ponekad i cjelodnevni suputnik, kava, povećava energiju, poboljšava fokus, djeluje dobro na zdravlje srca, potiče metabolizam, uravnotežuje šećer u krvi – doista impresivan niz benefita koji dolaze uz tu svima nam dragocjenu i ukusnu tekućinu.

U kafićima je njezin nezaobilazni par čaša vode, ne moramo ju ni tražiti, podrazumijeva se da će doći uz kavu. Dakako, i kod kuće ćemo posegnuti za čašom vode uz kavu ili nakon nje, kao i na poslu. Ta nam je kombinacija potpuno prirodna i spontana.

Sve za čime nam organizam tako logično žudi, uvijek ima i svoje zašto pa tako i čaša svježe vode uz mirisnu i toplu šalicu kave, a mi vam donosimo pet razloga zbog kojih je ovaj spoj uobičajen i nezaobilazan.

Potrebna nam je hidracija

Ujutro nam tijelo traži šalicu kave kako bi nas razbudila i probudila sva naša osjetila pripremivši ih tako za dan pun obaveza. No često se probudimo dehidrirani, a kava nije tekućina koja će utažiti žeđ, već ju dodatno potaknuti. Čaša vode sobne temperature brzo nas i efikasno hidrira i uz nju možemo bezbrižno nastaviti uživati u kavi.

Umiruje probavu

Kava je kisela, a to je njezino svojstvo podnošljivo za većinu ljudi, no ipak može izazvati određenu nelagodu, posebice ako ju pijemo na prazan želudac.
Ako nas muče neke probavne tegobe ili imamo zdravstvene probleme povezane s probavom, organizam će nam zahtijevati čašu vode uz kavu jer će ona ublažiti učinak kiselosti kave i umiriti naš želudac. Čak i ako nemamo zdravstvenih poteškoća, voda će ublažiti osjećaj težine koji kava može ostaviti ako prije nje nismo ništa konzumirali.

Sprječava intenzivan utjecaj kofeina

Kavu najčešće pijemo zbog utjecaja kofeina na naše tijelo, njegovo razbuđivanje i povećanje koncentracije. Ako ne želimo da taj učinak bude prenagao i dođe do prejakog kofeinskog udara, a potom i pada, ponovno posežemo za čašom vode. Ona ublažava učinak kofeina i tako uravnotežuje stanje u našemu organizmu.

Čisti nepce i čini kavu ukusnijom

Čaša vode često nam služi i kao čistač nepca koji naše okusne pupoljke priprema za maksimalno uživanje u svakom gutljaju kave. U ovoj ulozi gazirana voda može biti još bolja od negazirane jer mjehurići ostavljaju osjećaj dodatnog osvježenja u ustima i tako nam svaki gutljaj kave nakon gutljaja vode bude ukusan i jedinstven kao onaj prvi.

Osigurava bjelji osmijeh

Svi želimo blistav i bijel osmijeh, a ispijanje kave može obojiti zube. Trik kojim to sprječavamo ili bar ublažavamo jest ispijanje čaše vode. Voda će isprati i smanjiti vidljive mrlje na zubima i tako spriječiti potencijalne neugodnosti.

Pranje zuba nakon kave nije preporučljivo jer može oštetiti zubnu caklinu pa je čaša vode puno sigurnije rješenje.

izvor zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.