Zauvijek se riješite mrava kod kuće iu vrtu bez upotrebe kemikalija: Isprobani bakin savjet koji će ih preokrenuti

Ovi sićušni insekti mogu učiniti život vrlo neugodnim i uzrokovati veliku štetu. Nije bitno radi li se o crnom, crvenom, šumskom mravu ili, na primjer, o sitnim faraonima.

 
 
 

Kad se jednom usele k vama, teško ih se riješiti. Pogotovo ako ne želite zaraziti svoj dom ili vrt kemikalijama. Ipak, postoji niz prokušanih trikova za stare dame koji će vam pomoći da pobijedite u borbi s dosadnim kukcima. Mi ćemo vam ih otkriti!

 

S njima se susreo gotovo svatko tko je ikada živio u stambenoj zgradi. Upravo tamo uspijevaju zbog cjelogodišnjih visokih temperatura jer je izvorno tropska vrsta koja se udomaćila i kod nas. Ovi sićušni mravi boje pijeska do smeđe boje nisu veći od 2 milimetra. Ali pojavljuju se u velikom broju, pa vam neće nedostajati.

 

 

Obično ih susrećete u kuhinji ili kupaonici, gdje idu u pohode i love iz svojih mravinjaka. Uspostavljaju ih na nepristupačnim mjestima u blizini vode. Najčešće ih možete pronaći u usponima pločastih kuća, odakle kreću u ekspedicije po cijelom stanu. No, također su zauzeti, primjerice, u posudama za cvijeće.

Čak i ako ih prvo nađete u zdjeli šećera, njihova prehrana ne može bez životinjskih bjelančevina. Vole uživati ​​u mesu, primjerice, bez obzira je li ono na neki način termički obrađeno ili ne. No, rado jedu i slatka i slana peciva, orašaste plodove i mnoge druge namirnice. Atraktivan im je i kuhinjski otpad.

Kako se riješiti faraonskih mrava u stanu i kući
Najučinkovitija zaštita je prevencija. To se prvenstveno sastoji u poštivanju osnovnih higijenskih načela prilikom skladištenja hrane. Osnova je čuvati ih dobro zatvorene i na hladnim mjestima. Ali ako su mravi već napali vaš dom, riješiti ih se nije nimalo lako. Evo naših savjeta:

Ocat

Mrava privremeno uklonite iz stana tako da ga povremeno prebrišete vodom s dodatkom octa. Mravi uopće ne vole ljutu tekućinu. A ako to ne pomogne, usredotočite se izravno na mjesta na kojima ga redovito provode. Tijesto istrljajte krpom natopljenom nerazrijeđenim octom. Što je veća koncentracija, to bolje. Ocat možete uliti i u bocu s raspršivačem i njime poprskati inkriminirana mjesta.

Prašak za pecivo

Učinkovit je i “obični” prašak za pecivo koji svaka kuharica ima pri ruci. Sadrži sodu bikarbonu i kisele soli koje s njom reagiraju. Dovoljno je uzeti jednu ili više vrećica po potrebi i sadržaj posuti i po stazama i po rupama odakle ih vidite kako se penju.

Talog kave

Također možete probati talog od klasične turkinje. Čuvajte ga i osušite, a kad ga se zasitite, posipajte ga po cesti mravima ili čak po njima. Ne sviđa im se njegova prodorna aroma pa brzo nestanu.

Papar

Neće ni mirisati na začine. Na njihova omiljena mjesta pospite, primjerice, klinčiće, zvjezdasti anis ili mljeveni cimet. Više je nego vjerojatno da će se odseliti i nikada se više neće vratiti. Isti učinak ima i ljuta papričica posuta po mravljem tragu.

Celer, sol i cimet

Neobičnu povrtnu poslasticu možete postaviti i na mjesta s kojih izlaze. Celer narežite na kockice ili ploške, posolite i pospite mljevenim cimetom. Vidjet ćete da se iseljavaju za nekoliko dana. Sol će iz povrća izvući celerovu vodicu koja je sama po sebi vrlo aromatična, a cimet će joj dati još veću snagu.

Ne uspije li kod kuće niti jedan od bakinih trikova, ipak ćete morati posegnuti za kemijskim pripravcima. Najčešće su to zamke za hranu ili sprejevi za zaštitu u kombinaciji s insekticidima.

Kako se riješiti mrava u vrtu

Upravo u vrtu mravi mogu napraviti najveću štetu. Možete ih pronaći u stakleniku, na drvetu, na voćkama, na travnjaku, u jagodama, cvjetnjacima i na mnogim drugim mjestima. Ako ih se na vrijeme ne riješite, mogu ga potpuno opustošiti. Grizu lišće i korijenje biljaka i umiru.

Ali oni ne uništavaju samo naše usjeve. Gradeći gnijezdo često potkopavaju puteve, kamenje, terase i crijepove koji se tada olabave ili padnu.

 

S biljaka na kojima rastu lisne uši radi slatkog nektara uklanjate ih “vraškim” prskalicom. Na sto grama svježe mljevene ljute papričice dodajte jednu litru vode, dobro promiješajte i procijedite kroz finu krpu. Dobivenu otopinu umiješajte u pet litara sapunaste vode, otopinom napunite raspršivač i redovito prskajte biljke koje su okupirali mravi. Bolje je prvo probati na nekoliko donjih listova da vidite je li tekućina previše koncentrirana jer bi mogla “spaliti” biljku.

Aromatične biljke pomoći će vam da istjerate mrave iz gredica. Sićušni kukci imaju vrlo razvijen njuh i nanjuše svaku dobru stvar. No, osjete i aromatične tvari čiji im miris smeta čak i u umjerenim količinama. Pa ako želite da se isele iz vašeg vrta, oko mjesta na kojima se nalaze zasadite paprenu metvicu, limunsku travu, lavandu, češnjak, pelin, klinčiće, mažuran ili morski luk.

 

Kako se riješiti krilatih mrava
Tijekom ljeta krilati mravi također nam mogu učiniti život zaista neugodnim. Tisuće mladih krilatih mužjaka tijekom sezone rojenja napuštaju rodne mravinjake i lete na mjesto okupljanja, poput pčela u trudovima, kako bi pronašli ženke iz drugih mravinjaka, parili se s njima i okotili novu generaciju. Doslovno mogu poplaviti vrt, terasu ili čak kućanstvo.

Vani s njima ne možete puno učiniti, ali možete spriječiti njihovu pojavu u kući ili stanu. Osim mehaničkih prepreka kao što su zavjese, mreže, razne ljepljive zamke i slično, može pomoći i miris nekih biljaka. Mravi mrze miris metvice, eukaliptusa, bosiljka ili lavande. Zato je ove biljke dobro staviti na prozore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.