Zemljino magnetno polje će se uskoro obrnuti a niko ne zna koje su posljedice

Naučnici procjenjuju da ciklus obrtanja počinje sa slabljenjem magnetnog polja u periodima od oko 1.000 godina, zatim se obrnu i polje ponovo ojača. Međutim, nova studija pokazuje da je prošli put ciklus između dva obrtanja trajao samo 100 godina.

Zemljino magnetno polje trenutno slabi. Prema podacima koje je ljetos sakupio satelit Evropske svemirske agencije (ESA), polje slabi 10 puta brže nego što su naučnici mislili. Oni su predvidjeli da će se obrt dogoditi za par hiljada godina, ali izgleda da je to bila samo slobodna procjena.

Geolozi još uvijek nisu sigurni šta uzrokuje promjenu magnetnog polja planete. Zemljino gvozdeno jezgro ponaša se kao džinovski magnet i generiše magnetno polje koje okružuje planetu. Ovo pomaže pri zaštiti od radijacije koja ponekad dolazi sa Sunca u pravcu Zemlje.

Slabljenje magnetnog polja bi moglo da poremeti strujne mreže i radio komunikaciju, pri čemu će planetu zahvatiti neuobičajeno visoki nivoi radijacije.

Istraživači su kopali kroz drevne sedimente jezera u podnožju Apenina u Italiji. Slojevi vulkanskog pepela iz davnina su pomiješani u sediment. Pepeo je sastavljen od magnetno osjetljivih minerala koji posjeduju tragove linija Zemljinog magnetnog polja, a istraživači su uspjeli da izmjere smijer polja.

Slojevi sedimenta su takođe pokazali da je magnetno polje bilo nestabilno oko 6.000 godina prije nego što se naglo obrnulo.

Geolozi ne znaju u kojoj se fazi sada nalazi magnetno polje i da li će obrtanje biti propraćeno istim šablonom kao poslednji obrt. Zaključak je da niko nije siguran kada će doći do obrta.

Iako bi obrtanje polova moglo da izazove neke tehničke probleme, naučnici nisu pronašli nikakve dokaze o katastrofama koje bi se mogle povezati sa magnetnim obrtom. Suština je da niko pouzdano ne zna kakve će posljedice biti na Zemlji, sve su samo pretpostavke.

Jedini haos bi mogao da nastane u interferenciji sa svjetskom električnom mrežom.

Međutim, ako magnetno polje oslabi toliko da privremeno nestane tokom obrtanja, Zemlja bi mogla biti pogođena opasnim količinama solarne radijacije i kosmičkih zraka. Izlaganje tom zračenju bi značilo da bi se kod mnogo ljudi razvio rak, mada ne postoje naučni dokazi za to.

Potrebno je više istraživanja da bi se razumjele moguće posljedice promjene magnetnih polova.

Nova studija će biti objavljena u novembru u Međunarodnom geofizičkom žurnalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.