Žene posebno ugrožene: Jedno alkoholno piće na dan povećava rizik od ove bolesti

Odavno je poznato da alkohol ima štetan efekat na naš organizam, a nedavna istraživanja donose i to da je jednako štetna i samo jedna čaša alkohola koju mnogi konzumiraju.

Jedna čaša pića povećava rizik od nastanka koronarnih bolesti, što posebno loše utiče na žene, govori jedno istraživanje koje je sproveo Kaiser Permanente Northern California.

Iako često konzumiranje alkohola šteti jetri, ono mnogo više najpre utiče na neurone, ali povećava i rizik od nastanka karcinoma i bolesti srca.

Poznato je da jedna čaša vina deluje dobro na srce, ali i to ne mora da bude zasigurno tačno, a prekomerno pijenje crvenog vina svakako da destabilizuje krvni pritisak i dovodi do nepravilnog rada srca.

Sada, postoji još jedan razlog i tiče se zdravlja srca, a posebno bi trebalo da budu oprezne žene. Naime, žene koje su pile u proseku više od jednog alkoholnog pića dnevno bile u većem riziku od razvoja koronarne bolesti srca.

“Pokazalo se da alkohol podiže krvni pritisak i dovodi do metaboličkih promena koje su povezane sa upalom i gojaznošću, a oba povećavaju rizik od srčanih bolesti. Žene takođe drugačije obrađuju alkohol od muškaraca zbog bioloških i fizioloških razlika, a to može doprineti povećanom riziku od srčanih bolesti”, rekla je viši autor studije Stejsi Sterling.

Ovaj podatak je mnoge zabrinuo jer je sve veća upotreba alkohola među mladim ženama i ženama u srednjim godinama.

izvor b92.net

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.