Ženo, gdje se isključuješ?!

Nauka konačno ima objašnjenje za to što žene (često) ne prestaju da pričaju…

Stereotip o ženi koja “ne zatvara usta” sad ima naučnu potvrdu, ali i “opravdanje”. Ranija istraživanja pokazala su da žene u prosjeku u toku dana izgovore oko 20.000 reči, dok je ćutljivom jačem polu za dnevnu komunikaciju dovoljno skromnih 7.000 riječi.

Činjenica je da ponekad može biti naporno živjeti sa blagoglagoljivom damom, ali prije nego što slijedeći put pomislite “ženo, gdje se isključuješ”, sjetite se da nije kriva ona, nego – priroda.

Za razvoj jezika i komunikaciju odgovoran je protein foxp2, a naučnici su sad utvrdili da je kod žena nivo ovog proteina koji je ključan za verbalnu komunikaciju viši za 30 odsto nego kod muškaraca, prenosi “Dejli mejl”.

Ova razlika primjećuje se još u najranijem uzrastu, pa djevojčice mnogo ranije progovore nego dječaci, a ranije počnu da sklapaju i rečenice. Ova razlika postaje još upadljivija u uzrastu u kojem djeca počinju da koriste prostoproširene rečenice, jer djevojčice imaju bogatiji rječnik i raspolažu mnogo raznovrsnijim konstrukcijama rečenica od dječaka koji su im vršnjaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.