Zločinac Ratko Mladić opsovao “tursku majku” u Hagu svjedoku koji je preživio strijeljanje

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), zločinac optužen za genocid u Srebrenici, general Ratko Mladić, izbačen je danas iz sudnice Haškog tribunala. Zaštićenom svjedoku koji je preživio strijeljanje u genocidu jula 1995. opsovao je „tursku majku“, a uvrijedio je i haškog sudiju Alphonsa Oriea nazivajući ga “međedom”.

Suđenje zločincu, komandantu VRS-a, kojeg Tužilaštvo Haškog tribunala tereti za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, nastavljeno je jutros nakon što je zbog Mladićevih zdravstvenih problema bilo prekinuto.

Optuženog zločinca Mladića sudija Alphons Orie izbacio je iz sudnice zato što je rekao da zaštićeni svjedok iz Srebrenice, koji je preživio strijeljanje, „laže”. Dok su ga pripadnici obezbjeđenja izvodili svjedoku je opsovao „tursku majku”.

Mladić je doveden u sudnicu gdje je zaštićeni svjedok RM-346 govorio o tome kako je preživio strijeljanje stotina zarobljenih Bošnjaka na vojnoj farmi Branjevo, 16. jula 1995.

S obzirom na Mladićevo loše zdravstveno stanje, sudije su dale pauzu da bi optuženi mogao da na nekoliko minuta izađe iz sudnice.

Dok se vraćao Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsjedavajući sudija pitao je svjedoka da li se optuženi njemu obratio.

“Najverovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao, nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam”, odgovorio je RM-346.

Nakon toga je sudija naložio da se Mladić izvede iz sudnice, a optuženi je, dok su ga stražari izvodili, sudiji uputio pogrdne riječi nazivajući ga “međedom”, a ponovo je opsovao „tursku majku” zaštićenom svjedoku.

Iskaz svjedoka nastavljen je pošto je Mladić izveden iz sudnice. Vijeće je odlučilo da će se Mladić u sudnicu vratiti po okončanju svjedočenja RM-346.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, optužen je za teške ratne zločine i genocid nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini, nakon što je VRS 11. jula 1995 zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.