U znak protesta: Još dva slučaja samospaljivanja Tibetanaca

Dva Tibetanca preminula su nakon samospaljivanja u Kini, saopćile su danas zapadne organizacije za zaštitu ljudskih prava. To su najnoviji slučajevi u nizu samospaljivanja u znak protesta protiv kineske vladavine.

Muškarac, identifikovan kao Cesung Kijab, spalio ispred budističkog manastira u zapadnoj provinciji Gansu, navele su u odvojenim saopštenjima organizacije Kijab, starosti oko 30 godina, preminuo je posljednjeg dana tibetanske Nove godine, navodi organizacija “Međunarodna kampanja za Tibet“ i dodaje da je mladić u srodstvu sa Tibentancem koji se ubio samospaljivanjem u decembru.

Ista organizacija, kao i Radio Slobodna Azija, čije je sjedište takođe u SAD, javile su danas da se još jedan Tibetanac, Fagmo Dundrup, ubio jučer samospaljivanjem u kineskoj provinciji Kingaj, prenosi agencija Frans pres.

Od 2009. godine do danas više od stotinu Tibetanaca se zapalilo ili pokušalo da se zapali u znak protesta protiv kineske vladavine, a najmanje 87 je preminulo, podsjeća francuska agencija.

Mnogi Tibetanci u Kini optužuju vlast za vjersku represiju, a Peking odbacuje kritike na račun svoje vladavine navodeći da Tibetanci imaju slobodu vjeroispovijesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.