Znate li da ceo život pogrešno perete sudove? Ovako je pravilno

Možda niste toga svesni, ali postoji pravi način za ručno pranje sudova.

Ovo tvrde stručnjaci za čišćenje, koji su za Real Simple izdvojili nekoliko određenih koraka koji moraju da se preduzmu kako bi suđe zaista bilo čisto i spremno za sledeću upotrebu. Koji su koraci neophodni kako bi se suđe opralo na, kako kažu, sanitarno najispravniji način?

Kejti Barton, šefica čišćenja u Homeditu, preporučuje da se pre pranja oriba višak hrane s prljavih sudova. U protivnom se ti ostaci talože u sudoperi, a mogu završiti i u odvodu i u cevima, koje se zbog toga mogu i zapušiti. Nakon što su sudovi oribani, odvodnim čepom začepite sudoperu, napunite je vrućom vodom te dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog sredstva za pranje suđa. Na 20 do 30 minuta, preporučuje ona, natopite sve najprljavije šerpe i tiganje sa zalepljenom hranom. U tom periodu bi tvrdokorni ostaci hrane trebalo da se opuste. Dodatno ih istrljajte sunđerom te isperite.

Ispustite vodu u sudoperu i ponovo je napunite vrućom vodom uz dodatak nekoliko kapi željenog deterdženta za posuđe. Zatim počnite s najmanje prljavim sudovima te postepeno pređite na prljavije. Šolje i pribor za jelo obično su najmanje prljavi, pa počnite s njima. Istrljajte ih sunđerom natopljenim u penu, isperite čistom vodom i po potrebi obrišite papirnim ubrusom ili suvom čistom kuhinjskom krpom. Takođe, uvek treba da vodite računa o tome u kakvom su stanju kuhinjske krpe te da ih redovno perete.

Ako u bilo kom trenutku voda u sudoperi izgleda bezbojno ili masno, ako se ohladi ili potpuno izgubi penu, ispustite je te sudoperu ponovo napunite svežom, vrućom vodom sa deterdžentom.

Andžela Rubin, stručnjakinja za čišćenje iz kanadske fabrike Hellamaida, kaže da treba obratiti pažnju i na proizvode kojima perete suđe. Ona savetuje izbegavanje korišćenja čelične vune ili abrazivnih jastučića na osetljivim površinama kako bi se sprečile ogrebotine. Takođe, upozorava na preko potrebno obilno ispiranje sudova kako bi se uklonili svi ostaci pene.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.