Znate li da su 70-e nove 30-e?

Želite li jednu dobru vijest? 72. godina života nova je trideseta! No to ne znači da nećete imati bore.

Naučnici su otkrili da su naši davni preci koji su bili primitivni lovci imali iste šanse za smrt u svojim tridesetima, kao što ima današnji suvremeni čovjek u 72. godini života. Tokom 8.000 generacija ljudi, najveći pad smrtnosti zabilježen je u posljednjim četirima generacijama.

Od 1840., životni vijek novorođenčeta u razvijenim Zapadnim zemljama porastao je za oko tri mjeseca, i to svake godine. Zahvaljujući napretku medicine, ali i boljoj prehrani, životni je vijek sada duži od 80 godina u razvijenim zemljama.

Stručnjaci iz instituta Max Planck tvrde da su moderna zdravstvena skrb te savremena medicina najzaslužniji za takvo produženje životnog vijeka, a svoje izjave temelje na provedenim istraživanjima.

U posljednjem su istraživanju naučnici proučavali pripadnike australskih i afričkih plemena koji žive slično našim precima. Usporedili su njihov životni stil s Japancima te zaključili kako pripadnici plemena u 30-ima imaju gotovo jednake šanse za umiranje kao Japanci u 70-im godinama života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.