Znate li kako prepoznati razliku između mandarina, klementina, tangerina, satsuma i naranči

Naranče su popularni citrusi koji se obično poslužuju kao hranjivi međuobrok ili cijeđene za slatki i ukusni napitak. S varijantama koje variraju od velikih plodova veličine dlana s pupkom do manjih plodova s ružičastim ili tamnocrvenim mesom, naranče su same po sebi jednostavno slatke i sočne te su prekrasan dodatak mnogim receptima.

Mandarine

Mandarine su vrsta citrusa, a kako se dalo zaključiti po nazivu, potječu iz Kine. Dolaze u različitim veličinama, ali sve su obično manje od naranči.

Nadalje, mandarine obično imaju slađi okus. Boja kore varira od narančaste do crvenkaste nijanse. Njihova kora varira i u debljini, ali obično je labavo pričvršćena za voće, što ju čini lakšom za guljenje nego naranču.

Tangerine, satsuma i klementine sve su posebne sorte mandarina.

Tangerine

Tangerine su posebna vrsta mandarine, a odlikuju se dubljom crvenom nijansom. Mnogi ih nazivaju i mandarinama; što može biti zbunjujuće jer nisu sve mandarine tangerine, ali su sve tangerine mandarine.

Tangerine su vrsta mandarine koja ima labavu, tanku koru koja se lako guli i slatkog je okusa. Izrazito su veće od satsuma ili klementina, ali su ipak manje od naranči. Obično imaju nekoliko sjemenki u svakom plodu. Često se prodaju u trgovinama mješovitom robom s još pričvršćenim listovima, a mogu biti označene kao ‘mandarine’.

Satsuma

Satsuma, kao i tangerine, još su jedna posebna vrsta mandarine. Imaju opuštenu kožu koja može biti neravna. Manje su od tangerina, poput klementina. Njihovo slatko voće, obično bez sjemenki, ono je što ih čini popularnima, ali su također često hvaljene zbog svoje otpornosti u procesu konzerviranja. Većina konzerviranih mandarina zapravo su konzervirane satsume.

Klementine

Klementine su, opet, još jedna posebna vrsta mandarine, a ova je sorta iznimno popularna oko prosinačkih praznika. Tradicionalno su bile uključene u dječje božićne čarape. Djeca vole jesti klementine jer se lako gule i slatke su za jelo. Razlika između satsuma i klementina je u tome što je kožica satsume obično deblja i labavija, dok klementine imaju tanju kožicu koja čvrsto prianja uz plod. Često će trgovine i satsumu i klementinu označavati kao klementinu, donosi producemadesimple.

izvor 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.