Znate li koliko je djeci potrebno vode na dan?

Kako u školi provode najveći dio dana, djeca bi tamo trebala uzimati polovinu dnevne tekućine, odnosno najmanje tri do četiri čaše dnevno. Unos treba povećati ako je vrijeme toplo te ako se djeca bave nekim fizičkim aktivnostima i to neposredno prije, za vrijeme i nakon sportskih aktivnosti, ne samo tjelesnog odgoja.

Adolescentima je potrebno i više od dvije litre vode na dan. Za mlađu djecu preporučeno je 1,3 litre za dječake i djevojčice stare do dvije godine, 1,6 litara za one do pet godina te 2,1 litru za dječake od devet do 13 godina i 1,9 litara za djevojčice.
 
Stručnjaci pod tekućinom smatraju sva pića, uključujući vodu, mlijeko, sokove, negazirana i gazirana pića kao i tekuću hranu kao što su juhe i variva.
 
Prijašnja su istraživanja dokazala da umjerena hidratacija organizma pomaže većoj koncentraciji i boljem rješavanju testova, no nastavnicima je ponekad teško prepoznati blagi oblik dehidracije u djece kao što su umor ili glavobolje pa Europska organizacija za ispravnost hrane koja je i provela istraživanje preporučuje postavljanje što više aparata za vodu u školskim hodnicima i učionicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.