10 lakih načina da se oslobodite sala sa stomaka

Kako se približava vrijeme oblačenja kupaćeg kostima tako raste naša želja za ravnim stomakom. Istina je da većina ljudi ne zna kako da se oslobodi viška sala na ovom dijelu tijela. Obično odricanje od omiljene hrane i trbušnjaci ne daju željene rezultate.

Ali, moguće je imati stomak u formi uz samo nekoliko promjena u svakodnevnoj rutini. Evo savjeta koji će vam pomoći:

Hidrirajte organizam vodom

Najvažnija i osnovna stvar koju morate da radite je da u organizam unesete dovoljno vode koja će isprati toksine iz sistema, naročito kada je napolju vrućina. Unošenje vode podrazumijeva gubljenje težine.

Eliminišite gazirana slatka pića iz ishrane

Bilo da volite da popijete gazirano ili dijetetsko gazirano piće, oba ova proizvoda loše utiču na vaše zdravlje. Ne samo da dehidriraju organizam i dodaju kalorije bez ikakve nutrirtivne vrijednosti već i naduvavaju stomak. Mnogo bolja alternativa je obična voda sa ledom i po želji dodatkom limuna ili nekog drugog citrusnog voća.

Šetajte i pričajte sa drugaricama

Ako ste krenuli u šetnju ili na trčanje pitajte drugaricu da vam se pridruži. Vježbanje uz prijatelja će vas motivisati da vježbate intenzivnije nego kada ste sami. Isplanirajte zajedničku nedjeljnu aktivnost, upišite se zajedno u teretanu ili započnite fitnes grupu u vašem naselju. Uključite što više ljudi, biće veselije.

Obavezno smanjite slanu hranu poput čipsa i pereca

Pazite koliko grickalica i slanih peciva unosite u organizam. Zbog visikog prisustva soli. Vaše tijelo će zadržavati više tečnosti. So je glavni krivac za povećanje težine usljed zadržavanja vode i nadutost u stomaku. Ako želite ravan stomak, birajte hranu koje sadrži manje soli.

Ubacite u ishranu više hrane bogate vlaknima

Stomak će imati čak 4 procenata manje masti za svakih 10 grama vlakana koje pojedete na dnevnoj bazi. Jednostavan način da unesete ova vlakna u organizam su kroz voće i povrće. Na primjer, 10 grama vlakana ćete naći u 2 jabuke, 1 artičoki ili 140 g brokolija.

Boks je odličan za ravan stomak

Tradicionalno boksovanje ili aerobik kikboks su odlični za zatezanje stomaka. Osim toga, oni su odlična vježba za cijelo tijelo. Svaki udarac će pozitivno uticati na vaš stomak i pomoći vam da zategnete mišiće.

Vježbajte i kad čistite

Čišćenje kuće može da bude veoma dosadno ali vas može motivisati saznanje da dok usisavate stovremeno vježbate i vaše trbušne mišiće. Pokušavajte da se tokom usisavanja skoncentrišete na rad mišića stomaka i sve vrijeme ih kontrahujte.

Veslanje je odlično za stomak

Veslanje ili simuliranje istog je odlična vježba za stomačne mišiće i to i za donji i za gornji torzo zbog neprekidnih pokreta. Vaši mišići u donjem dijelu stomaka se istežu, uvrću, pružaju i skupljaju tokom dužeg perioda.

Ubacite avokado u ishranu

Avokado je bogat mono zasićenim kiselinama. Samo pola avokada sadrži 10g ovih kiselina koje zaustavljaju nagli rast šećera u krvi a što tijelu signalizira da čuva zalihe masti oko stomaka. Da biste spriječili taloženje masti oko stomaka ubacite avokado u ishranu, piše Najbolja mama na svijetu.

Alkohol i stomak

Alkolna pića su veoma loša za podizanje nivoa kortizola koji šalje masti direktno na stomak. U stvari, poznato je da će alkohol povećati masne naslage na vašem stomaku brže nego bilo šta drugo što ćete pojesti ili popiti. Kako biste se otarasili masti na stomaku morate drastično da smanjite konzumiranje alkohola.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.