23. april – Sjvetski dan knjige

Povodom ovog jubileja UNESCO je proveo istraživanje o tome koji su pisci najprevođeniji na cijelom svijetu. Prvo mjesto zauzela je omiljena autorica krimi romana Agatha Christie, na drugom je Žil Vern, dok je na trećem mjestu Vilijam Šekspir. Zanimljivo je da su se na listi našle i osobe koje se nisu neposredno bavile književnošću, kao što su Lenjin i papa Ivan Pavao drugi.

Prema podacima kojima UNESCO raspolaže, francuski, njemački i engleski su jezici na koje je prevedeno najviše knjiga. Zanimljivo je da je veliki skok na ovoj listi jezika zabilježio kineski koji se tijekom devedesetih držao na tridesetom, da bi sada dospio do šestog mjesta.

Također, svakog 23. aprila počinje niz proslava od kojih se Cetralne održavaju u Svjetskoj prijestolnici knjige. Ove godine to je Jereven, glavni grad Jermenije, koji je titulu primio od Buenos Airesa a predat će je sljedeće godine Bankoku.

Osim za Servantesa i Šekspira, ovaj datum ima značajnu ulogu u život još nekoliko pisaca. Tako su na današnji dan rođeni Moris Druon i Vladimir Nabokov, a smrt je zadesila druge književnike poput Inka Garsilaso de la Vega i Žozef Pla.

Zanimljivo je to da Servantes i Šekspir zapravo nisu umrli istog dana, ali jesu istog datuma. Činjenica je da je Šekspir umro desetak dana kasnije. Međutim, zbog razlike u uporabi gregorijanskog i julijanskog kalendara u Velikoj Britaniji i Španiji, ostalo je zabilježeno da su oba pisca umrla 23. aprila.

childern

Svjetski dan knjige i autorskih prava proslavlja se u više od sto zemalja diljem planete na najrazličitije načine.

U nekoliko gradova Meksika biće održan peti čitalački maraton – dvanaest sati javnog čitanja poezije. Restorani u španskom gradu Bilbao organiziraju tradicionalnu akciju “Knjiga na izborniku”, u okviru koje se svim gostima restorana poklanja po jedna knjiga.

Po prvi put Svjetski dan knjige biće proslavljen i na Kosovu, a osim centralne manifestacije u Prištini, planirani su događaji u još pet gradova: Peć, Gnjilane, Prizren, Mitrovica i Kamenica.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.