Hari Poter zaradio 1,33 milijarde dolara

Prodaja na box officeima u Sjevernoj Americi ove je godine bila manja za 500 miliona dolara u odnosu na prošlu.
Analitičari tvrde da u 2011. godini nije bilo megahita

kakav je 2010. bio “Avatar”, koji je postao jedan od najpopularnijih filmova svih vremena. Ali, pad od nekoliko stotina miliona dolara nije katastrofalan, jer će, prema nekim procjenama, zarada od prodaje ulaznica ipak biti oko 10,1 milijardi dolara.
Tri filma u 2011. godini premašila su zaradu od milijardu dolara. Prvi je sasvim očekivano posljednji nastavak sage o čarobnjaku Hariju Poteru sa 1,33 milijarde dolara. Iza njega je “Transformers: Dark of the Moon” sa 200 miliona dolara manje, a treći megahit je posljednji nastavak “Pirata s Kariba”. Među glumcima jedino Džoni Dep ima tu čast da je u tri filma s tolikom zaradom. Treći njegov film ujedno je i najveće iznenađenje, jer za dva nastavka “Pirata s Kariba” se moglo očekivati da zgrnu veliki novac, ali “Alisa u zemlji čuda” je definitivno najčudniji od filmova u top 10 zarada svih vremena.
Nakon ova tri prva filma slijedi velika rupa u zaradama od gotovo 400 miliona dolara, jer nastavak “Kung-fu pande” zgrabio “tek” 665 miliona dolara. U top 10 filmova po zaradama u 2011. su ukupno četiri crtića, a i akcijski junak Vin Dizel može se napokon pohvaliti zaradom od preko pola milijarde dolara za svoj “Fast Five”.
Prva tri filma prošle godine ubacila su se i u top 10 filmova po zaradama svih vremena, dok je četvrta “Kung-fu panda” tek 49. na vječnoj listi. Naravno, ovo je lista koja nije uračunala inflaciju, jer teško da će iko ikad premašiti “Prohujalo s vihorom”. Naime, taj je film 1939. godine zaradio gotovo 200 miliona dolara samo u SAD, što u sadašnjim dolarima iznosi fascinantnih 1,6 milijardi dolara, samo sto miliona manje nego “Avatar” i “Titanic” zajedno, a prikazivan je u deset puta manje kino-dvorana nego danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.