Na Kosovu godišnje oko 80 brakova osoba mlađih od 16 godina

Na Ginekiloškoj klinici Univerzitetskog kliničkom centru Kosova, tokom 2018. godine registrovano je 65 porođaja majki mlađih od 18 godina a u istom periodu na toj klinici na Kosovu rođeno je 9.985 beba.

Izvršni direktor Kosovskog centra za rodne studije Ljuljeta Demoli kaže da se na Kosovu u toku godine sklopi oko 80 predbračnih brakova, što znači brakova osoba mlađih od 16 godina.

Izveštaji međunarodne dečije organizacije Save the Children pokazuju da, ako se posmatra globalno, svakih sedam sekundi venčaju se devojčice mlađe od 15 godina .

Prema ovom istraživanju postoje i desetogodišnje devojčice primorane da se udaju za mnogo starije muškarce u Avganistanu, Jemenu, Indiji i Somaliji, piše Koha.

Nedžmija ima 24 godine. Živi u Kosovu Polju, udala se sa 15 godina, sada je majka troje dece a ni ona ni suprug ne rade.

Njihove dve ćerke i sin, zajedno sa roditeljima prosjače na ulici. Tokom dana kažu ,skupe do 15 evra.

“Ujutru rano odlazim u Prištinu i tražim milostinju, za muža i moje troje dece,roditelji su me udali kada sam imala 15 godina. Nikada nismo imali novca, teško živim a ono što isprosim zajedno sa decom potrošim za hranu”,kaže Nedžmija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.