Sheholli: Konačni sporazum sa Srbijom nemoguć bez „ratnog krila“

Najavljeno formiranje nove vlade između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova smatra se “vladom dijaloga” koja će postići konačni dogovor sa Srbijom.

Ipak, poznavaoci političke situacije na Kosovu smatraju da se ovaj sporazum ne može postići bez „ratnog krila“, odnosno bez Demokratske partije Kosova (DPK) i Alijanse za budućnost Kosova (ABK).

Izvršni direktor Instituta za afirmaciju međunarodnih odnosa Fatmir Šeholi kaže za “Ekonomia Online” da dve stranke koje već ciljaju da formiraju vladu, Pokret samoopredjeljenja (PS) i Demokratski savez Kosova (DSK) nisu u mogućnosti da zaključe konačni sporazum sa Srbijom, bez opozicije, u ovom slučaju sa dve stranke koje su izašle iz Oslobodilačke vojske Kosova.

„Bez Demokratske partije Kosova i Alijanske za budućnost Kosova to je jednostavno nemoguće postići. Politička i odlučujuća snaga „ratnog krila“ neophodna je za „veliko finale“ sa Srbijom. Čak je čast imati opoziciju, jer je ova opozicija vodila rat. Ne kažem da se Kurti nije borio jer se i on ponašao snažno kao što svi znamo, ali bez DPK i ABK nemoguće je postići pravno obavezujući sporazum koji mora biti potpisan sa Srbijom “, kaže Šeholi.

Prema njegovom mišljenju lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, kao premijer, neće biti arogantan prema opoziciji, već će blisko sarađivati, posebno na „velikim temama“.

Šeholi je pozvao kosovske lidere da ozbiljno shvate američke pozive na konačno rešenje sa Srbijom i poručio da je specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grene preneo jasne poruke i Kosovu i Srbiji.

„Mislim da je prenosio vrlo jasne poruke. Uloga SAD u ovom konačnom postizanju obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije je od presudne važnosti. To moramo da shvatimo. Ako ne razumemo da je američka uloga presudna, onda smo zbunjeni”, kaže Šeholi.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Šeholi kaže da buduća vlada treba to shvatiti ozbiljno jer je to međunarodna obaveza koju Kosovo mora ispuniti, ali bez kršenja suvereniteta zemlje.

Ako se to ne dogodi, smatra Šeholi, može doći do probleme sa međunarodnim faktorom, ne isključujući izolaciju i sankcije protiv Kosova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana