A zašto si ti tako obučena?

Pitanje: Zanima me da li se može nekako “očistiti” nešto što je stečeno na haram način? Kupio sam dio sportske opreme u vrijednosti 50 eura, ali je taj novac bio od kladionice, odnosno haram. Zanima me da li bih ja očistio taj haram ako bih dao u džamiju ili sirotinji 50 eura?

Kada me je ispred opštine žena sa diktafonom ispitivana razna (pomalo i provokativna) pitanja o (mom) hidžabu, strpljivo sam joj odgovorila na svako. Nije mi bilo žao zbog toga, jer se nadam da je bolje razumela hidžab, ali nedugo zatim počela sam da se pitam zašto je stalno tako? Zašto se mi, muslimanke, stalno nekom pravdamo zbog svog hidžaba? Zašto sva objašnjenja pakujemo u aršine zapada kad nas svakako ništa bolje ne razumeju?

(pravdanja poput: „Ja jesam pokrivena, ali ja volim šoping!“, „Ja se ispod odeće lijepo oblačim, isto ko vi!“,toliko da ispade da nema razlike između pokrivenih i nepokrivenih – osim eto, te odeće – kao da se hidžab samo na to svodi! Da ne pričamo o sestrama koje svoje hidžabe – a i ahlake – uklapaju u „moderne“ aršine, da li iz neprežaljene tuge za prošlošću, ili prihvatanjem od strane „kul“ otkrivenih drugarica – ne znam.)

Zašto se ćuti kad se vidi ženino golo telo, upotrebljeno kao alat da bi privuklo ljude? Zašto je tako obučena,  ili bolje rečeno svučena žena normalna pojava u svakodnevnom životu, a pokrivena je, molim Vas, nenormalna?

Zašto je žena ta koja se pojavljuje na svakoj reklami, bilo na slici ili videu – počevši od reklame za kadu, u kojoj se ona kupa kako bi nam dokazala kvalitet iste (?!), preko reklama za tepih, jer ne bismo znali koliko je mekan i lep na dodir kad ona ne bi to pokazala, pa sve do ponižavajućih sajmova auta, gde se planirano dovode „najbolje ribe“ kako bi privukli razne mušterije! Čudo da uz auto ne ide i devojka gratis! Ko je te jadnice na to naterao? Ko ih primorava da budu na tim sajmovima? Zašto to niko ne pita?

Zašto si ti, moja prijateljice, tako obučena? Ko je tebe naterao da obučeš tesne farmerice kad znaš kolko su štetne za zdravlje? Ko te prisiljava da staviš kilo pudera, usku majicu..kad za svaku od tih stvari znaš potencijalnu štetu? Lekari, na primer, leti preporučuju duge rukave i neprozirne materijale, a ne sintetiku koja se lepi za telo, pogotovu golu kožu koju izlažeš tolikoj prašini, kancerogenim sunčevim zracima i prljavštini (ako priču o moralu, samo na trenutak stavimo na stranu). Ali ko su lekari, kada modni magazini savetuju sasvim drugo! Uske majice, šortseve, miniće, topiće,.. ma nek se kosi i sa zdravim razumom, to nosi nova devojka poznate filmske zvezde! To nosi Beyonce, koja reklamira najnoviji ruž! Ili možda Megan Fox u svojoj najnovijoj Avon kampanji! Oni, ti visokoobrazovani samoproglašeni autoriteti će ti reći šta je sada hit!

Odgovori mi, kako to staviš u torbu sav stid kad zakoračiš na plažu, oblačeći nešto što pokriva ukupno 10% tvog tela? Pa, ako je normalno, obuci ga kad izađeš večeras! Ili kad odeš u supermarket… Ne možeš? Stid vadiš iz torbe kad se vratiš sa mora, nakon čega oblačiš ono za šta većina misli da je skromno – uske farmerice koje ne samo da štete, nego izgledaju neukusno – i uska majica. Kad smo već kod farmerica, zašto ih nosiš i ko te na to primorava? Što sve morate da nosite farmerice? Što jednom ne budu moderni dugi rukavi? Zašto je to OUT?

I na kraju, zašto se mi mučimo da odgovorimo na Vaša (često ponižavajuća) pitanja o svojim hidžabima?

Zašto, i da li smo Vam bliže ako stegnemo struk našeg džilbaba, napravimo punđu od mahrame i stavimo koji gram make-up-a (sa neke nove reklame)? Zašto, i kome se mi uopšte pravdamo?

A Allah upućuje na pravi put…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.