Abdixhiku: Samoopredjeljenje prekršilo jedan od prvih principa sporazuma

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je da je Pokret Samoopredeljenje prekršio jedan od prvih principa sporazuma dogovorenog prvog dana pregovora o vladajućoj koaliciji.

Abdidžiku je istakao da su se obe stranke saglasile da neće objavljivati detalje pregovora u javnosti dok konačni sporazum ne bude postignut.

“Kada se sastanu dva lidera, nije na trećem licu da tumači detalje sastanka. Ako lideri odluče da saopšte sadržaj sastanka, mogu to uraditi samo uz dogovor.

Prema mom mišljenju, postoje dva sporazuma koja treba imati u vidu. Prvi, da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. Drugi, koji nije ispoštovan, da se suština pregovora ne objavljuje u javnosti, dok se ne postigne konačni dogovor”, istakao je poslanik DSK.

On je podsetio da je protekle nedelje bilo zvaničnika Samoopredeljenja koji su preneli javnosti diskusije stranačkih lidera vođene za pregovaračkim stolom i dodao da takav pristup može uzdrmati međusobno poverenje između dve stranke.

“Za dve godine zajedničkog nastupanja u opoziciji, kada smo uspeli da zaustavimo najgoru upravu koju je Kosovo imalo i preduzimali korisne inicijative, stečeno je poverenje. Međutim, poverenje izgrađeno tokom sastanaka o usklađivanju pograma vladajuće koalicije, može biti poljuljano ako se predmet pregovora iznese u javnost”, poručio je Abdidžiku.

Govoreći o današnjem sastanku stranačkih lidera Albina Kurtija i Ise Mustafe on je naglasio da taj sastanak služi ponovnoj izgradnji poverenja za formiranje dugoročne vladajuće koalicije.

Međutim, na današnjem sastanku dvojice lidera, koalicioni sporazum ponovo nije postignut.

Imamo dve nedelje da postignemo dogovor

Ukoliko se u narednih sedam dana ne postigne dogovor za vladajuću koaliciju između Samoopredeljenja i DSK, Abdidžiku je istakao, da neće ostati puno mogućnosti za koalicioni sporazum.

“Redovni ustavni rok počinje 24. decembra, što znači da imamo dve nedelje da postignemo dogovor. Smatram da u roku od jedne sedmice treba da se postigne sporazum ili nema više nade za dogovor, budući da vreme ostavlja prostora da se stvori distanca između dve stranke”, istakao je poslanik DSK i dodao da je značajno što će susreti dvojice lidera biti intenzivniji.

Prema njegovim rečima, kada bi se postigao dogovor u vezi sa funkcijom predsednika, sporazum između Samoopredeljenja i DSK bi već bio postignut.

Ipak, ukoliko sporazum između Samoopredeljenja i DSK o formiranju vlade ne uspe, i ukoliko dođe do novih izbora, Abdidžiku smatra da više neće biti saradnje između dve stranke.

“DSK svaki dan pokušava da postigne koalicioni dogovor, međutim DSK niti traži nove izbore niti ih negoduje. Ukoliko ne bude dogovora, Samoopredeljenje bi trebalo da nađe drugu stranku, uključujući i Demokratsku partiju Kosova, da formira koalicionu vladu”, ukazao je Abdidžiku.

Pitanje predsednika deo preliminarnog sporazuma

Govoreći o pitanju predsednika, Abdidžiku je naglasio da je to pitanje deo preliminarnog sporazuma sa Samoopredeljenjem.

Prema njegovim rečima, u sporazumu dogovorenom pre izbora održanih 6. oktobra, obe strane su se dogovorile da će se o pitanju političkih pozicija razgovarati unutar koalicije.

“To je bio deo preliminarnog sporazuma, odnosno nacrta sporazuma u kome je dogovoreno da će se o pitanjima političkih funkcija razgovarati unutar koalicije. O tom pitanju se nije detaljno razgovaralo, jer dogovor nije bio toliko obiman kao sada, s obzirom da nismo znali kakvi će biti rezultati izbora”, poručio je Abdidžiku.

Takođe, kritikovao je ponašanje Samoopredeljnja istakavši da “kada postoje neslaganja, ne treba ih povećati”.

“Ili ste naivni da uništite sporazum ili vam je naloženo da uništite sporazum”, poručio je poslanik DSK.

Da je DSK pobedio, već bi imali vladu i Kurtija za predsednika

Abdidžiku je poručio da je DSK izašla kao pobednik na izborima 6. oktobra, sporazum o vladajućoj koaliciji sa Samoopredeljenjem već bi bio postignut.

Govoreći o produženim razgovorima između dve stranke o formiranju vlade, ukazao je da bi, ukoliko bi DSK bila na mestu Samoopredeljenja po izbornim rezultatima, stranka Aljbina Kurtija zauzela dve ključne funkcije, izuzev premijera.

“Već bi imali vladu sa Samoopredeljenjem u roku od 24 časa nakon potvrđivanja rezultata. Sigurno da bi Kurti bio sledeći predsednik, a neko iz Samoopredeljenja bi bio izabran za predsednika parlamenta”, zaključio je Abdidžiku.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana