Ako pušite, ovo pročitajte!

Na popis bolesti koje uzrokuje pušenje dodani su i rak jetre te onaj debelog crijeva, stoji u izvještaju američkog ureda za javno zdravstvo.

U duhanskom dimu nalazi se na hiljade spojeva od kojih je 69 kancerogeno. Iako je pušenje u 90 % slučajeva “zaslužno” za rak pluća na udaru kancerogenih spojeva nalaze se i ostali organi.

“Kancerogeni spojevi apsorbuju se sistematski. Ne ostaju samo u plućima, kroz krv se prenose do mnogih drugih organa”, kažeStanton Glantz sa Sveučilišta u San Franciscu.

Govoreći o raku debelog crijeva, zloćudne tvorevine najčešće nastaju u žlijezdama i stanicama koje se nalaze unutar tog organa jer kancerogeni spojevi iz duhanskog dima kroz krvotok dolaze do tih stanica i remete njihov normalan rad. Tada od njih mogu nastatipolipi pa i tumori. Prema nekim istraživanjima pušači imaju dvostruko veći rizik od obolijevanja od ove bolesti.

Pušenje, kažu stručnjaci u novom izvještaju, mogu uzrokovati i rak dojke, a na listi su se našli i dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, erektilna disfunkcija, makularna degeneracija te defekti nepca kod narednih generacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.