Ako volite visoke pete, ovaj tekst je za vas

Visoka peta uzrokuje pomicanje zdjelice naprijed i dolje, a koljena su pojačanoj ekstenziji što dodatno poveća lumbalnu lordozu, a povećana lumbalna lordoza stvara predispoziciju stvaranja problema sa kralježnicom. Svakodnevno nošenje cipele sa petom višom od 5 cm, bez obzira na njen oblik, fiziološki ne odgovara tijelu, posebno ako gledamo biomehaniku našeg hoda.
Konstantno se stvara pritisak na donji dio leđa, tijelo je neprirodno nagnuto naprijed, te kralježnica i kukovi nisu u potrebnoj ravnini. S vremenom možemo pretpostaviti da ako žena razvije bol u jednoj nozi, automatski se oslanja više na drugu i oštećuje je, što s vremenom posljedično uzrokuje promjene položaja kukova i kralježnice, prenosi Magazin.
Još jedan od lako mogućih problema da se javi je osteoartritis koljena, tj. degenerativna bolest zglobova koja se može razviti zbog neprekidnog dugog opterećenja na prednji i stražnji dio koljena prouzrokovanim neprirodnim položajem do kojeg dolazi nošenjem cipele s visokom petom, te tu zbog neprestanog pritiska na zglob koljena promjene na koljenom zglobu su neizbježne.
Nošenje štikli tokom večeri za izlazak nije štetno, no ako ih nosite i tokom dana povećavate opterećenje. Jedan od najčešćih poremećaja koji također nastaje tokom godina je vidljiv i na prvi pogled – dolazi do oštećenja i deformacije nožnog palca koji u većini slučajeva počinje skretati u stranu prema drugim prstima stopala.
Redovno nošenje visokih štikli veliko je opterećenje i za naše mišiće nogu. Može doći do skraćivanja Ahilove tetive, ali i oštećenja samih mišića.
Istina je da noge izgledaju duže i ljepše u visokim potpeticama, ali svakim dodanim centimetrom povećava se pritisak na prednji dio stopala, a takvim svakodnevnim opterećivanjem, bolovi su neizbježni jer kosti stopala ne mogu podnijeti njihovo veliko opterećenje. To može dovesti do poremećaja opskrbe kostiju i mekih tkiva stopala krvlju.
Tijelo uvijek gledamo u cjelini i usko je povezano, zato za zdravlje kralježnice su važna i stopala, odnosno po čemu hodamo, kako hodamo i u čemu hodamo.
Ciljanim vježbanjem možete ojačati svoje mišiće koji će onda s manje opterećenja nositi visoke štikle. Možemo reći da kod aktivnih žena štetne posljedice čestog nošenja visokih peti nastupa znatno kasnije.
Ako već nosite visoke pete, pružite svojim nogama odmor. Dok sjedite za radnim stolom izujte svoje cipele i odmorite noge. Tokom radnog vremena napravite pokoju vježbu s kojom ćete istegnuti i na taj način opustiti svoja stopala, naglasak je na istezanju Ahilove tetive. Kod kuće masirajte svoja stopala nakon napornog dana i uvijek ih njegujte.
Ako baš patite za visinom, idealno bi možda odgovaralo 3-4 cm, najviše do 5 cm. U slučaju ‘vrtoglavih’ potpetica, ne koristite ih za svakodnevnu obuću, već samo za posebne prilike.
Što reći za idealnu cipelu, svakako je poželjno da unutrašnjost cipele bude anatomski oblikovana da održava tonus stopala, visina peta je 2,5 cm, ta visina je idealna jer težina se ravnomjerno raspoređuje na petu i prednji dio stopala. Zdravije je nositi cipele sa zaobljenim vrhom nego one koje idu u špic, tako da se svi prsti mogu udobno smjestiti. Stražnji dio cipele mora biti stabilan, ali ne previše krut da ne bi pritiskao petu.
Slobodno uživajte u povremenom nošenju visokih potpetica, odnosno kad se radi o posebnim prilikama, jer povremenim nošenjem ne možemo izazvati deformitete. Važno je samo da nošnje visokih peta ne postane navika, jer uza svu privlačnost koje visoke pete nose sa sobom, moramo paziti da naše zdravlje ne izvuče deblji kraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.