Albanci na Balkanu osjećaju se jači nego ikada ranije

Vodeći albanski političari pojačanom nacionalističkom retorikom svojoj državi, na vanjsko-političkom planu, nanose štetu. Hrvatskoj bi na putu u EU štetu mogla nanijeti susjedna Slovenija.

„Nova politička retorika albanskih vođa na Balkanu nije ostala neprimjećena. Susjedne države tu nalaze potvrdu svojih strahova od velike Albanije, koje rado i same potpiruju u propagandne svrhe. Važni političari, poput grčkog ministra spoljnih poslova, bojkotovali su proslavu jubileja u Tirani. Nacionalisti kao makedonski premijer Nikola Gruevski, koji bez obzira na diplomatsku štetu koristi makedonski nacionalizam uperen protiv Grčke i albanske manjine da bi se održao na vlasti, usprotivio se albanskom trijumfalizmu.

Najasnije je reagovao američki ambasador u Tirani, koji je Berishinoj vladi skrenuo pažnju na činjenicu da SAD neće tolerisati promjene granica na Balkanu“, piše Oliver Jens Schmitt, profesor za istočnoevropsku istoriju na Univerzitetu u Beču za list „Neue Zürcher Zeitung“.

„U Albaniji kao i na Kosovu pojavile su se partije ekstremnih nacionalista, koje na izborima mogu da ugroze već etablirane partije. „Alijansa crveno i crno“ (po nacionalnim bojama Albanaca) koju predvodi Kreshnik Spahiu u Albaniji, i pokret „Samoopredjeljenje“ čiji vođa je Albin Kurti na Kosovu, otvoreno se zalažu za ujedinjenje obje zemlje. Albanci na Balkanu osjećaju se jači nego ikada ranije. Hashim Thaçi je to precizno izrazio kada je uporedio današnje stanje sa onim iz 1999. godine. Albanci vide i slabost u zemljama koje tradicionalno smatraju protivnicima: Srbiju, koju su slomili izgubljeni ratovi, i Grčku, čiji uticaj u Albaniji je do nedavno bio velik“.

Odnos prema zapadnim zaštitnicima se također promijenio. Kada govori o turskim vlastima, Berisha govori o `zajedničkoj krvi Turaka i Albanaca, a kod Pape se predstavlja kao nasljednik nacionalnog heroja Skenderbega. Kod američkih diplomata, koji se zalažu za pravnu državu i podjelu vlasti, Berisha ima veći ugled nego vlasti na Kosovu, koje su u velikoj mjeri zavisne od SAD. Kritički intelektualci navode da je alternativa veća ili bolja Albanija. Političke elite se za sad, bar retorički, drži prve opcije”, piše prof. Oliver Jens Schmitt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.