Albin Kurti: Za prevazilaženje ekonomskih poslijedica pandemije 15 mjera

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti predstavio je danas paket od 15 mera koje je Vlada Kosova usvojila u cilju prevazilaženja ekonomskih posledica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Kurti je na vanrednoj konferenciji za novinare kazao da će tim merama biti obezbeđena dodatna finansijska pomoć najsiromašnijim slojevima društva tokom pandemije koronavirusa kao i likvidnost preduzeća.

“Pomoći ćemo preduzećima da pokriju troškove poslovanja kako bi se osigurala minimalna plata za sve radnike, ali i osiguralo da firme imaju priliku da nastave sa radom za vreme i posle pandemije”, kazao je Kurti i dodao da će tim merama biti ​​podstaknuto zapošljavanje u privatnom sektoru.

Naveo je da usvojene mere ne predstavljaju dugoročnu strategiju oporavka privrede, jer će se za to kako je rekao, uraditi dublja analize i studije, posle kojih će biit usvojeni novi paketi mera prvenstveno namenjeni dugoročnim potrebama privatnog sektora.

Navodeći da su Kosovu potrebni zajmovi i donacije, i da je nedavno tražio podršku dijaspore, Kurti je dodao da oni koji kritikuju usvajanje tih mera “sa druge strane sprečavaju povećanje sredstava u okviru paketa”.

“S jedne strane, kritikuju nas da paket nije dovoljan a onda nas isti sprečavaju da uzimamo kredite i povećavamo sredstva ovog paketa”, rekao je Kurti.

Ocenio je da je usvojeni paket dovoljan za “hitnu fazu” u kojoj se Kosovo trenutno nalaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.