Albin Kurtu: Samoopredjeljenje i LDK bi trebalo da formiraju novu vladu

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je u intervjuu za Kallxo da bi novu vladu Kosova trebalo da formira njegova stranka u koaliciji sa Demokratskim savezom Kosova.

“Promena ne može biti drugačije. Mi ne pregovaramo o radnim mestima. Promene na Kosovu će doći kada se shvati da su program i plan rada važniji od radnih mesta. Podrška birača i poverenje građana trebalo bi dovesti političare na mesto koje zaslužuju. Nasuprot tome, Kosovo je imalo dosta premijera sa sporazumima i bez glasova, ali možete videti kakvu štetu je to prouzrokovalo za ljude i budžet, za demokratiju i upravljanje. Premijer nema moć da napravi promenu, njegova celokupna moć počiva na povećanju korupcije”, rekao je Kurti.

Na pitanje o izgledima za ulazak u koaliciju sa Alijansom za budućnost Kosova, Kurti je rekao da ankete ne sugerišu da treba uraditi takav potez.

“Jednom smo verovali da možemo da sarađujemo sa njima za dobro zemlje, ali su oni izabrali da sarađuju sa PDK. Neka se nose sa posledicama lošeg vladanja, punog propusta i korupcije”.

Upitan da izabere između dve mogućnosti: inicijative predsednika Tačija o promeni granice i formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom s izvršnim nadležnostima, Kurti je rekao da nijedna od opcija nije na stolu.

“Ove opcije su problematične i mrtve su zahvaljujući masovnim narodnim protestima koje vodi Samoopredeljenje, zahvaljujući sistematskoj opozicionoj saradnji između DSK i Samoopredeljenja, zahvaljujući ljudima koji nisu želeli da podrže autokratske vođe koji su izmišljali provokacije da izazovu incidente između Albanaca i Srba. ZSO, pregovarački tim i predsednički dijalog proglašeni su protivustavnim”, rekao je Kurti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana