Amarilis cvjeta čak 75 puta, evo kako se uzgaja, svi će se diviti vašem domu: Evo u čemu je trik

Ime ovog cvijeta je amarilis.

Ova lukovičasta biljka dolazi iz tropskog područja Amerike i sadi se od početka novembra pa do februara, a cvjeta u maju i junu.

Ovaj cvijet ima duge listove i uspravnu čvrstu stabljiku koja nosi upadljive, raskošne i krupne cvjetove u obliku trube. Cvjetovi ove atraktivne biljke mogu se naći u purpurnoj, narandžastoj, crvenoj, bijeloj boji, kao i u dvobojnoj varijanti, a tolika raznolikost čini ovu biljku vrlo privlačnom.

Ukrštanjem sorti na našem tržištu mogu se pronaći različite varijacije u veličini i obliku, pa su poznate mini i visoke forme, duplih ili jednostavnih cvjetova.

Amarilis je najbolje saditi u tegli ili posudama, a idealno mjesto za držanje ove biljke je balkon. Ukrasnoj biljci odgovara sjenovito i polusjenovito mjesto, barem u vrijeme cvatnje. Bez problema će uspijevati i na jačem suncu. U fazi mirovanja, amarilis se preporučuje unijeti u hladan i mračniji prostor sve dok ponovno ne izađu prvi cvjetovi.

Što se tiče zalijevanja, amarilis ima velike potrebe za vodom te ga je potrebno zalijevati što češće. U ljetnim danima i na višim temperaturama amarilis se zalijeva i do nekoliko puta dnevno.

Neke od zanimljivosti cvijeta su da sama lukovica može trajati i do 75 godina, a pojedine vrste imaju promjer cvjetova do šest centimetra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.