Američka privredna komora procjenjuje da se na Kosovu potrošnja hrane i luksuznih proizvoda smanjila

Pandemija kovid-19 uticala je na drastičan pad uvoza od 40 odsto i značajan pad potrošnje, koji se odrazio ne samo na preduzeća, već i na prihode u celini, zaključeno je danas na video forumu koji je organizovala Američka privredna komora na Kosovu o uticaju pandemije na potrošnju, prenosi Koha ditore.

Direktor Direkcije za operativu pri carini Kosova Baškim Arifi naglasio je da u pogledu trenda uvoza statistika carine pokazuje da je u poređenju prvih nedelja aprila ove godine sa istim periodom 2019. došlo do pada uvoza u globalu.

Prema njegovim rečima, ako uzmemo u obzir osnovne proizvode, koji su deo sporazuma o zelenom koridoru za slobodnu trgovinu, nedavno stvorenom u regionu, uz koordinaciju CEFTA-e, trend se povećava.

Arifi je rekao da je uvoz osnovnih proizvoda sa posebnim naglaskom na pšenicu i brašno u ovom periodu bio ogroman.

Glavni partneri Kosova u kontekstu uvoza su Turska i Nemačka, dok je Srbija na 12. Mestu, Arifi i dodao da je kosovska carina koristila najoptimalnije metode kako bi snabdevanje, posebno osnovnim namirnicama, bilo stabilno.

Vlasnik korporacije „Meridian“ Hakif Gaši, istakao je da na osnovu različitih pokazatelja nakon pojave pandemije, statistika pokazuje značajan pad potrošnje.

Naglasio je da panika i nesigurnost nastavljaju da smanjuju dnevnu potrošnju građana, a zatvaranje brojnih ekonomskih aktivnosti i posledični porast nezaposlenosti, opredeljuju građane na kupovinu uglavnom osnovnih proizvoda.

Ako se govori o procentima, potrošnja je pala za približno 50 odsto za prehrambene proizvode, a za luksuzne proizvode i do 70 odsto, naveo je Gaši.

Plasiranje novca u ekonomiji je ključno u ovom trenutku i u ovom trenutku se ne treba fokusirati samo na opstanak, već i na motivaciju za normalnu potrošnju, smatra Gaši.

Izvršni direktor kompanije „M&Silosi“ Dardan Šalja, je podsetio na paniku građana u vezi sa snabdevanjem osnovnim životnim namirnicima, sa naglaskom na brašno u prvim danima krize, istovremeno naglašavajući da je u to vreme bilo mnogo izazova za industriju brašna.

Prema njegovim rečima, različiti problemi koji su se javili u početku imali su veze sa zavisnošću od uvoza, posledično zbog najava ukidanja takse za robu iz Srbije što je uslovilo ovu industriju da lageruje najmanje moguće količine zaliha.

Šalja je naglasio da su, u vreme kada je potražnja bila ogromna i prihodi bili visoki u ovoj industriji, ali isto tako i troškovi obezbeđivanja količina jer su cene sirovina, ambalaže i transporta porasle.

Kao rezultat stvaranja vrlo velikih rezervi od strane građana, ova industrija će se sada suočiti sa novim izazovima u pogledu ostvarivanja prihoda, smatra Šalja.

On je pozvao institucije da se prilikom donošenja odluka u potpunosti usaglašavaju sa poslovnom zajednicom, kako bi preduzeća mogla doprineti budžetu zemlje i ekonomskoj stabilnosti.

Ovaj virtualni forum Američke privredne komore na Kosovu omogućila je Evropska banka za obnovu i razvoj, navodi Koha ditore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.