Američki kongres saslušao vlasnike Facebooka, Applea, Amazona i Googlea

Vlasnike najvećih tehnoloških kompanija Facebooka, Applea, Amazona i Googlea sinoć su saslušali i ispitivali američki kongresnici.

Četvorica vodećih menadžera videovezom su na pitanja kongresnika odgovarala o svojem poslovanju, monopolizmu i nelojalnoj konkurenciji. T

ako se osnivač Facebooka, jedan od najmoćnijih i najbogatijih poslovnih ljudi Mark Zuckerberg morao se opravdavati zbog činjenice da je preuzimanjem Instagrama i WhatsAppa, Facebook zapravo postao previše dominantan na cjelokupnom području društvenih mreža.

S druge strane, šef Applea, Tim Cook, morao je razjasniti zašto developeri aplikacijskih platformi za mobilne telefone iPhone moraju od 15 do 30 posto dobiti pri prodaji dati Appleu.

Također, glavni operativac Googlea, Sundar Pichai, odgovarao je na pitanja o monopolu svoje kompanije na području internetskih tražilica, a vlasnik Amazona, i najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos na području internetske prodaje.

Glavna tema saslušanja je tvrdnja Kongresa da kompanije, ustvari, nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih dijelova interneta. Sumnja se da te megakompanije koriste svoju dominantnu poziciju kako bi suzbile konkurentnost tržišta, što zakonom nije dopušteno. Kritičari tvrde da te kompanije štete i korisnicima i kupcima, budući da svojom veličinom praktički ubijaju manje kompanije koje gotovo nestaju s tržišta. Optužuje ih se i da svojom dominantnom pozicijom na tržištu štete ekonomiji.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook