Gasi se Internet Explorer

Američki softverski div Microsoft najavio je da će iduće godine ugasiti preglednik Internet Explorer, kako bi pokušao ugroziti vodeću poziciju Googleovog Chromea.

Internet Explorer pokrenut je 1995. godine i dominirao je tržištem preglednika više od 10 godina, upakiran u operativni sustav Windows, koji su kupci često dobivali instaliran na nove računare.

Prije dva desetljeća Microsoft se zbog tog paketa našao na optuženičkoj klupi i američki je sudac presudio da je kompanija prekršila propise o tržišnom natjecanju.

Microsoft se žalio na presudu, ali viši ju je sud potvrdio, a kompanija je i dalje nastavila instalirati Internet Explorer u Windowse, napominje Reuters.

Predmet ruganja

Krajem 2000-ih poziciju Internet Explorera ugrozio je Googleov Chrome, a Microsoftov je preglednik postao tema bezbroj memova koji su ismijavali njegovu sporost u usporedbi s konkurencijom.

Da bi parirao konkurenciji, Microsoft je 2015. uveo preglednik Edge, koji koristi istu tehnologiju kao i Googleov Chrome.

Chrome vodeći

U aprilu ove godine Chrome je držao 65 posto udjela u globalnom tržištu preglednika, a slijedi Appleov Safari s 18-postotnim udjelom, objavila je kompanija za web analitiku Statcounter.

Microsoftov Edge imao je udio od tri posto, a Internet Explorer sveo se na sićušni udio tržišta kojim je nekad dominirao.

Microsoft je sada odlučio sve baciti na jednu kartu, ugasiti Explorer i zamijeniti ga Edgeom.

– Desktop aplikacija Internet Explorer 11 odlazi u mirovinu i podrška će joj biti ukinuta 15. juna 2022. za određene verzije sustava Windows 10 – navela je kompanija na blogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.