Samsung razvija senzor od 600 megapiksela

Utrka za što više megapiksela na senzorima kamera pametnih telefona nije ni blizu gotova, iako se podosta zaoštrila s ovom godinom kad smo svjedočili uređajima kao Samsung Galaxy S20 Ultra i Xiaomi Mi 10T Pro, koji se mogu pohvaliti sa 108 megapiksela.

Ujedno, najavljuje se uređaj od 192 megapiksela i nagađa se da će biti Xiaomi, kao i da neće biti flagship jer koristit će Snapdragon 765 procesor. Zvuči moćno, nadrealno i napredno, posebno u odnosu na neke senzore od 12MP ili 16MP. Ali, softver je ionako najbitniji pa ako se fotografija ne procesuira na adekvatan način, rezultat je loš, bez obzira na megapiksele. Naprimjer, Apple i dalje na iPhone modelima ima 12MP pa su te kamere možda i najbolje na svijetu.

Samsung najavljuje senzor od 600 megapiksela. Da, ovo nije tipfeler, južnokorejski tehnološki gigant uistinu radi na tako moćnom senzoru. Doznaje to Ice Universe, kao i da su već počeli početni radovi. Zato se znaju neki od detalja.

Poznato je da će biti 1/0,57 inča veličinom i to je podosta zanimljivo jer najveći senzor trenutno je onaj na Huawei P40 Pro+ – 1/1.28 inča. Upravo veličina ovdje jest važna jer što je senzor veći, može “obuhvatiti” više svjetla pa samim tim dodatno poboljšati kvalitetu fotografije.

Nadalje, modul od 600 megapiksela bit će debljine 22 milimetra i pokrivat će veći dio poleđine pametnog telefona. Ako se zna da trenutno u prosjeku moduli zauzimaju oko deset milimetara ili jednog centimetra, jasno je koliko će ovaj biti glomazniji od svega na što smo navikli.

Stoga, za zaključiti je da će ovdje isprva biti riječ o nekom specijaliziranom pametnom telefonu ili luksuznom i povećem flagshipu. A želja koja stoji iza ovoga, kao što iz Samsunga navode, je kreirati tehnologiju koja će moći zahvatiti više detalja no što ljudsko oko može vidjeti.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook