Analitičari: Pandemija će zasjeniti liberalizaciju viznog režima za Kosovo

Samit EU i zapadnobalkanske šestorke, koji će sutra biti održan kao video konferencija, pominjan je kao prilika liberalizacije viznog režima za Kosovo, međutim poznavaoci procesa međunarodnih integracija smatraju da će to pitanje ostati u senci pandemije koronavirusa, piše Koha.

Kako taj list, pored razgovora o ekonomskom oporavku nakon pandemije, očekuje se zaključak da sporazum između Kosova i Srbije može da postigne samo EU.

Direktor Instituta “EPIK” Demuš Šaša rekao je za Kosova Pres da je dobra poruka za Kosovo povlačenje veta za učešće od strane Španije.

Prema njegovim rečima, to je važan signal približavanja Španije sa državama članicama EU u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova.

“Očekujem da će lideri jasno reći da ima dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i da taj dijalog omogućava EU”, rekao je Šaša.

U pogledu mogućnosti liberalizacije viznog režima u ovj godini, Šaša je skeptičan.

“O liberalizaciji viznog režima ni na koji način se ne razgovara, šanse za to su nikakve. Ovo nije tema samita. Verovatnoća liberalizacije viza nakon samita, sa svakim danom 2020. godine, iz dana u dan sve više da se smanjuje. Stoga o liberalizaciji viznog režima na Samitu ne treba očekivati ništa konkretno”, rekao je Šaša.

Takođe poznavalac evropskih integracija Besnik Vasoli, kaže da će Samit biti u senci pandemije kovid- 19.

“O situaciji izazvanoj pandemijom naročito će se razgovarati, o ekonomskoj situaciji, odnosno kako najbolje iskontrolisati štetu koja je već nastala zbog pandemije. Kako EU može doprineti ublažavanju posledica pandemije? Nažalost, Samit će anje efekta nego što se prvobitno očekivalo jer bi naši zahtevi bili više u centru pažnje s obzirom na izazove i probleme sa kojima se Kosovo suočava”, rekao je Vasoli.

Očekuje se da će Kosovo na ovom virtuelnom samitu predstavljati predsednik Hašim Tači, navodi Koha.

Beogradski Kurir je rarnije danas pisao da će na Samitu EU i zapadnobalkanske šestorke biti primenjena pravila prema kojima će učesnici video konferencije sedeti ispred neutralne pozadine, na ekranu iza njih neće biti nikakvih državnih obeležja, zastava, grbova, čak ni imena država, samo ime i prezime osobe koja govori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.