Analiza kineskih stručnjaka: Muzika utiče na san

Grupa kineskih naučnika i istraživača otkrili su da je muzika djelotvorna u liječenju nesanice i poremećaja sa snom.

Naime, kineski istraživači su analizirali rezultate 10 studija provedenih na tri kontinenta o povezanosti muzike i sna, te su na kraju došli do zaključka da je muzika djelotvorna u liječenju poremećaja povezanih sa akutnom i hroničnom nesanicom.

Chun-Fang Wang iz bolnice u Tianjinu vodio je istraživanje koje je obuhvatilo rezultate dosadašnjih studija provedenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Tajvanu, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Južnoj Koreji i Hong Kongu.

Kineski istraživači su značajan broj studenata, žena u azilantskim centrima i pacijenata podvrgnuli terapiji slušanja muzike kako bi dobili rezultate o mogućoj povezanosti muzike i sna.

Rezultati istraživanja su na kraju, i pored kulturnih i geografskih razlika, bili dosljedni i pokazali su da terapija muzike povećava kvalitet sna kod osoba koje pate od akutne i hronične nesanice.

Osobe iz Azije koje su bile poodvrgnute analizi slušale su svoju tradicionalnu muziku dok su kineski istraživaći učesnicima iz Evrope puštali klasičnu muziku sa Zapada.

Na kraju su došli do rezultata koji govore da lagana i opuštena muzika, slična uspavankama, pomaže u liječenju poremećaja nesanice.

Iako se ne zna tačan razlog utjecaja muzike na san kod ljudi, kineski istraživači su zaključili da muzika pozitivno utjeće na centralni nervni sistem.

Pretpostavlja se da bi rezultati ove studije mogli pomoći u liječenju osobe koje pate od insomnije, odnosno teške vrste nesanice.

Analiza kineskih istraživača je objavljena na naučnom magazinu “International Journal of Nursing Studies”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.