Andrej Panin ubijen jer je Ruse pozvao da prime islam

Sredinom ovog mjeseca u Moskvi je ubijen popularni ruski filmski glumac Andrej Panin. Kako izvještavaju pojedini ruski mediji Andrej Panin je ubijen hladnim oružjem, odnosno nožem.

Ubice su Panina izboli nožem čak oko sto puta. Moskovska policija ubistvo Andreja Panina ne tretira kao ubistvo, za njih je Andrej Panin se sam smrtno povrijedio prilikom pada u svom stanu. Međutim, pojedini ruski mediji proteklih dana objavili su zanimljive informacije koje otkrivaju da je Panin ubijen a da je motiv ubistva njegov poziv Rusima da svi prihvate islam.

Ovu preporuku ili poziv u islam svojim zemljacima Rusima Andrej Panin uputio je neposredno prije ubistva u intervjuu za moskovski sedmični list Argumenti sedmice. Naime, Andrej Panin je u spomenutom intervjuu kritizirao Rusku pravoslavnu crkvu i rusko društvo nakon čega je rekao: “Ja mislim da svi mi trebamo prihavtiti islam”. Prema jednom broju ruskih medija ova izjava je mogući razlog što je Panin izboden na smrt. Pravoslavni ekstremisti u Rusiji poznati su po ovakvoj vrsti zločina. Sumnja se da pravoslavni ruski ekstremisti stoje iza nedavnih ubistava uglednih muslimana u Moskvi. Oni se sumnjiče da su prošle godine zaklali jednom mladog imama – islamskog daiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.