Aston Martin V12 Zagato

zagato 502Baš kada smo pomislili da je sa modelom V12 Vantage dostigao vrhunac lepote uslovljene tehnikom, Aston Martin nas je zadivio novim modelom koji je nastao u saradnji sa karoseristom Zagato…

Aston Martin i Zagato sarađuju već 50 godina i ovo je tek četvrti model na kojem su radili zajedno. Prvi model DB4 GT Zagato, nastao 1960. godine, proizveden je u samo 25 primeraka za 3 godine koliko je trajala “proizvodnja”. Krasile su ga zavodljive obline ali mu to nije obezbedilo veću popularnost.

Iako sada gotovo neprocenjivi i veoma retki, tada su se teško prodavali. Sledeći model je bio V8 Zagato iz 1986. godine. Dizajniran u tada “kocka” trendu, nije se mnogo proslavio, ali ih je za 4 godine proizvodnje napravljeno 89 komada (52 coupe i 37 convertible modela).

U samo 100 primeraka napravljenih za 3 godine proizvodnje, DB7 Vantage Zagato je 2002.godine ugledao svetlost dana i vratio Zagato manufakturu na mapu ekskluzivnih kreatora. Pravljen je u coupe i convertible (skraćena verzija DB AR1 za američko tržište) verzijama, rasprodat je čim se pojavio na sceni.

Svi ovi modeli su bili zasnovani na postojećim Aston Martin modelima ali sa ručno izrađenim karoserijama i blaže izmenjenom unutrašnjošću, nastalim u Zagato fabrici u Milanu, Italiji. Svi modeli su imali prepoznatljivi double-bubble krov i ultra laku karoseriju sa velikim grilom. Mehanika uglavnom nije menjana osim na zahtev kupaca. Sada je vreme došlo za novu interpretaciju na temu GT modela Aston Martina sa zavodljivim linijama za novo doba…

Rađanje ideje
Na salonu u Ženevi 2009.godine, Andrea Zagato je prišao Ulrihu Bezu (Ullrich Bez), šefu Aston Martina, sa idejom da obeleže pola veka saradnje zajedničkim projektom. S obzirom da je projekat One-77 tada bio gotov, inženjeri su imali slobodnog vremena da se bace na novi zadatak. Za razliku od ranijih modela iz ove saradnje, dizajn ovog modela će ostati italijanski ali uz veće angažovanje dizajnera Aston Martina dok će se karoserija izradjivati u Aston Martin fabrici, gde se pravi i One-77 model.

Model, koji je prvenstveno zamišljen kao trkački automobil kojim će Aston Martin učestvovati na 24 časa Nirburgringa, u kojem tradicionalno učestvuje vec 5 godina sa učinkom završavanja trka od 100%, nazvan Aston Martin V12 Zagato, je završen 2011.godine. Inače, Aston Martin je i ranije učestvovao sa prototipovima svojih modela gde trku koristi kao svojevrstan test poligon.

Publici je zvanično predstavljen na jezeru Komo u Italiji na manifestaciji Concorso dEleganza Villa dEste gde je dobio nagradu za dizajn. Nakon predstavljanja je usledila čuvena trka u “Zelenom paklu”. Za trku su napravljena dva modela nazvana Zig i Zag, blago izmenjeni u odnosu na prototip, kako bi zadovoljili kriterijume takmičenja ali i bezbednosti i tehnike.

Dodati su im poveći leteći spojleri i venturi otvori iznad zadnjih točkova na širokim bokovima; izmenjen je pod, montirani su manji točkovi sa trkačkim specifikacijama a unutrašnjosti su dodati trkački prekidači. Trku su završili peti i šesti u klasi. Kao pretprodukcijiski model je predstavljen na Kuwait Concours u februaru 2012.godine. Tada je najavljeno da će biti napravljeno svega 150 jedinica Aston Martin V12 Zagato modela.

Remek delo…
Sva remek dela s godinama dobijaju na vrednosti i samo iskusno oko prepoznaje tu vrednost već pri prvom susretu. A čime je V12 Zagato zaslužio nagradu za dizajn 2012.godine? Ako znamo da je pre njega tu istu nagradu dobio i One-77, stvari postaju jasnije, Aston Martin je na vrhuncu dizajna, u čisto Zagato stilu, glatkih, zakrivljenih površina, pleni poglede i ubrzava otkucaje srca.

Naravno, mnogima se u prvi mah neće svideti ali nakon dužeg posmatranja prodire u vas i osvaja za sva vremena. Tada vam neće smetati ni poveći gril sa rešetkama u 3D stilu koje svojom šarom formiraju “Z” znak, ni prepoznatljivi Zagato detalj u vidu double-bubble krova i zadnjeg stakla, koji je tu da bi se vozaču napravilo mesta za kacigu, s obzirom da je krov niži nego na baznom V12 Vantage modelu. Kao i na prethodnim modelima, oblik branika je ukomponovan u opštu liniju karoserije.

Dva otvora na poklopcu motora su tu da izvlače uzavreo vazduh iz ogromnog 6.0L V12 motora, otvori ispred bočnih vrata za lakše disanje kočnica a zadnji difuzor da automobil drži pri asfaltu što je jače moguće. U odnosu na prototip, zadnjem, izrazito zašiljenom i čistom delu je dodat trkački leteći spojler, kao kompromis u službi aerodinamike, a bez narušavanja osnovnih linija karoserije. Inženjeri su razmišljali o izvlačećem spojleru ali je na predlog Zagatoa odbačen, jer se kosio sa tradicijom ranijih modela.

Zadnja svetla sa unutrašnjom oplatom od karbona i crvenim sočivom, V12 Zagatou daju pogled razbesnelog “transformersa” koji iz dva ogromna završetka izduva želi da bljuje vatru. Kako bi se uštedela masa od 100kg, na karoseriji su poklopci motora i prtljažnika, vrata i krov izrađeni od aluminijuma, ručno oblikovanog pomoću tradicionalnog točka za šta je trebalo oko 2000 radnih sati. Branici, unutrašnje oplate karoserije i sama unutrašnjost je izrađena od ugljeničnih vlakana, uz zadržavanje osnovnih linija V12 Vantage modela sa kojim deli i celokupnu mehaniku. Za farbanje takve karoserije je potrebno još oko 100 sati rada kako bi se, namenski na ovaj model, nanele boje Scintilla siva, Alloro zelena, Alba plava i Diavolo crvena.

…na kvalitetnom platnu
Već pomenuta unutrašnjost je formom ostala verna donoru stim što su materijali korišćeni za njeno oblaganje izmenjeni. Na oplatama vrata, krovu i sedištima je korišćena koža prošivena debelim koncem koji svojim isprepletenim šarama i talasastom formom daje fantastičan izgled i prati filozofiju zakrivljenih linija karoserije.

Na oplati krova od ugljeničnih vlakana na naslonima za glavu su utisnuti logoi Zagatoa, na samoj instrument tabli je prisutna koža u kombinaciji sa karbonom u visokom sjaju. dok su instrumenti dobili piano crnu podlogu.

Mehaniku je donirao V12 Vantage, već dovoljno “nabrijan” i surov prema asfaltu, tako da nije bilo potrebe bilo šta menjati. Poznati V12 motor, ručne izrade, je zapremine 5935 ccm I proizvodi 517 atmosferskih “konja” i maksimalni obrtni moment od 570Nm.

Putem automatizovanog šestostepenog menjača sa polugicama iza volana, prenosi snagu na zadnje točkove veličine 295/30 R19 (prednji su 235/35 R19), na gumama Pirelli P Zero Corsa, pomoću kojih do 100km/h stiže za 4,2 sekunde sa maksimalnih 305km/h. Za zaustavljanje koristi karbon-keramičke kočnice sa šestoklipnim čeljustima napred i četvoroklipnim čeljustima nazad.

Sa početnom idejom da se stvori trkački model, Aston Martin i Zagato su nam podarili nešto što će dugo godina privlačiti paznju na raznim manifestacijama i biti veoma vredan primerak u nečijim kolekcijama. S obzirom na najavljenu produkciju od 150 jedinica i cenom od oko pola miliona dolara, srećni vasnici će ga tek povremeno provozati na nekim od trka čisto u promotivne svrhe jer ovakvi modeli se ne rađaju tako često…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.