Australija: Bosanski jezik od danas u državnim srednjim školama u Novom Južnom Velsu

Nastava na bosanskom jeziku, prvi put u historiji, započela je ovog vikenda u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija. Razred učenika građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine je vodila učiteljica Lejla Lihovac pod rukovodećim nadzorom direktorice Bosanske etničke škole u Liverpoolu Đenite Čengić Karup.

– Ovaj sjajan rezultat je posljedica napora naših ljudi koji traju nekoliko godina, ali su tek u ovom pokušaju, uz podršku i saradnju Ambasade Bosne i Hercegovine u Australiji uspjeli u toj plemenitoj namjeri. Ovaj put je vrijedni tim naših građana okupljenih oko BEŠ-a u koordinaciji sa ambasadorom Mirzom Hajrićem, ispunio sve uslove koje je postavilo Ministarstvo obrazovanja, te je pozitivan odgovor dobijen tik pred početak novog semestra ipak bio samo formalnost – saopćeno je iz Ambasade BiH u Canberri.

Tako će, od sada svake subote tokom školske godine, u prostoru srednje škole Liverpool High School nastavu pohađati i učenici na predmetu Bosanski jezik. Ovo je veoma značajan pomak za bosansku zajednicu u Novom Južnom Velsu, jer se ovim činom uvrštavanja bosanskog jezika u javni obrazovni proces sa desetinama drugih jezika svijeta naš jezik postaje jedan od izbornih predmeta koji učenici mogu birati u državnim školama.

Od ranije, ovaj status bosanski jezik ima u državnim školama u australskoj državi Victoriji, gdje procesom rukovodi predsjednik udruženja nastavnika bosanskog jezika profesor Sead Omerović sa saradnicima.

– Ambasada Bosne i Hercegovine izražava zahvalnost i upućuje čestitke svim pojedincima i organizacijama u Novom Južnom Velsu koje su doprinijele ovom važnom uspjehu naše zajednice u Australiji – dodaje se u saopćenju Ambasade.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook