Sutra u Gornjem Ljubinju nakon džume namaza će biti otkrivena spomen-ploča streljanim šehidima u Baru

“Barski slučaj” je veliki zločin nad nedužnim civilima od strane “Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije-NOVJ”, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio tabu tema i svijesno zataškavan kao velika “sramota i greška” tadašnjeg rukovodstva NOR-a. U poznatom “Barskom slučaju”, svirepom pokolju, ubijeno je na hiljade Kosovara koji su počinile jedinice “Desete crnogorske brigade NOVJ” u proljeće 1945. godine, krajem Drugog svijetskog rata.

Među hiljade ubijenih Kosovara u Baru, stradalo je i mnogo Bošnjaka iz Župe.

Iz Gornjeg Ljubinja, najvećeg bošnjačkog sela u Župi, ubijeno je 12 mladića; Elezi M. Zabidin, Elezi M. Rakip, Hodža Ć. Kasem, Ademi A. Rasim, Ademi I. Bajram, Maksuti A. Amet, Maksuti V. Muhamed, Ibra I. Zuljo, Ibra A. Ajdin, Osmani Z. Bajruš i Osmani V. Amet.


Prema dnevnuku Mehmeda Kaplanija, učesnika “Barskog slučaja”, iz Gornjeg Ljubinja ukupno je bilo mobilisano u “prvoj partiji” 27 mladića, od kojih je 12-torica ostalo živo. Uka Ramadan, Ljimani Gafur i Ademi Ramo – dželatima su uspjeli pobjeći. U “drugoj i trećoj partiji” nije bilo poginulih.

Tim povodom, sutra u petak, 21. septembra, u džamiji u Gornjem Ljubinju biće proučena dova za nedužno stradale mladiće ovoga sela, koji su zvjerski ubijen u proljeće 1945. godine u Baru.

Spomen ploča će biti otkrivena nakon džume namaza.


Da podsjetimo da je prije par godina podignuto spomen-obilježje u Donjem Ljubinju devetorici mućki ubijenih mladića u Baru  koji su sa ostalim Kosovarima od strane NOVJ regrutirani za rat protiv njemačkih i drugih osovinskih snaga koje su se tada povlačile s Balkana”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook