Austrijskoj ministrici Almi Zadić prijete i smrću

Ispod objave na Facebook profilu ORF-a o Almi Zadić našla se poruka korisnika društvene mreže u kojoj je pisalo: 'Metak je rezerviran za nju'.

Nova ministrica pravosuđa Austrije Alma Zadić suočena je, nakon kampanje mržnje preko društvenih mreža, i s prijetnjama smrću, prenosi agencija Tanjug.

Još prije stupanja na dužnost Zadić je, zbog svog migrantskog, bosanskohercegovačkog porijekla, bila meta desničarskih napada i kampanje mržnje.

Ispod objave na Facebook profilu austrijske državne televizije ORF o Almi Zadić našla se poruka jednog korisnika društvene mreže u kojoj je pisalo: “Metak je rezerviran za nju”.

Zadić je, po preuzimanju dužnosti, zbog kampanje mržnje, dobila policijsku zaštitu, koju inače imaju samo predsjednik, kancelar i ministar unutarnjih poslova, a ministri samo po potrebi.

Govor mržnje i podrška kancelara Kurza

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nedavno je izrazio punu podršku Almi Zadić u njezinom suočavanju s govorom mržnje na internetu zbog bosanskohercegovačkih korijena.

Zadić je jedna od četvero ministara iz stranke Zelenih u novoj vladi konzervativnog kancelara Kurza.

Ona je prva Austrijanka imigrantskog porijekla koja je ušla u vladu.

Zadić, čija je obitelj pobjegla pred sukobom u Bosni i Hercegovini kada je ona imala 10 godina, nedavno se suočila s nizom uvreda na internetu zbog svog porijekla.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana