Avion od 2 milijarde dolara prvi put viđen na Kosovu (VIDEO)

Sa dizajnom koji podsjeća na „letjeće krilo“ i čini ga gotovo nevidljivim za radarske sisteme, bombarder „B2 Spirit“ je pravi izuzetak među vojnim letjelicama, a takođe je i najskuplji među njima.

Nastao u eri hladnog rata, bombarder „B2 Spirit“ osmišljen je sa prevashodnim ciljem da, uz mogućnost da ponese kako konvencionalno tako i nuklearno oružje, probije sovjetsku vazdušnu odbranu. Ipak, nedugo nakon probnog leta tokom 1989. godine, dogodio se pad Berlinskog zida, a potom i okončanje hladnog rata, te B2 nikada nije dobio priliku da pokuša da zađe u ruski vazdušni prostor.

Prva letjelica isporučena je tokom 1993. godine vojnoj bazi Vajtman (Whitenan Air Force Base) u Misuriju, gdje je i danas u upotrebi, dok se prva upotreba ovog bombardera dogodila tokom rata na Kosovu, 1999. godine.

Kao jedna od najsofisticiranijih letjelica, B2 je u mogućnosti da dosegne bilo koju metu, dopuni gorivo u vazduhu i da se potom vrati u bazu. Uz to, nijedan B2 nikad nije izgubljen tokom borbe sa nekom protivničkom letjelicom, hvale se Amerikanci.

– Zaista je jedinstven, nikada nijedan avion prije njega nije ovako revolucionarno dizajniran – hvali se Rebeka Grent (Rebecca Grant), stručnjak za vazduhoplovstvo,u izjavi za CNN.

Prvi dizajn

Međutim, konceptualno rješenje aviona bez klasičnog trupa, krila ili bilo kojih drugih izbočina, odavno je poznato u svijetu avijacije i seže u doba prije Prvog svjetkog rata kada su se u Njemačkoj i Sovjetskom savezu rađale slične ideje.

Pionirski projekti ovog tipa na tlu Amerike vezani su za vazduhoplovnog dizajnera i industrijalca Džeka Nortropa (Jack Northrop) čije su letjelice, preteče „letjećeg krila“, sa propelerskim motorima, prvi put poletjele tokom 1940. godine.

Nortropov rad kulminirao je izradom modela YB-49 tokom 1947. godine, prvom letjelicom na mlazni pogon koja je sledila dizajn „letećeg krila.“ Iako je bio daleko ispred svog vremena, projekat je zbog tehničkih poteškoća ubrzo napušten. Ipak, nekoliko decenija kasnije, rad na YB-49 poslužio je kao polazna osnova Nortropu da započne novi projekat koji će dovesti do stvaranja B2 modela. Među sličnostima između ovih letelica iz različitih epoha avijacije, naročito se ističe način na koji izvode napad kao i identične dimenzije raspona krila.

 

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana