Azemi: Ljudi ostaju bez posla, izlaz vide u odlasku u inostranstvo

Predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi rekao je da je od marta ove godine, nakon pojave koronavirusa na Kosovu, bez posla ostalo 40 hiljada ljudi, ali da bi se taj broj, ukoliko ovakva situacija potraje, mogao pove─çati i na 60 hiljada, prenosi Ljajmi.

Azemi svoju tvrdnju bazira na ─Źinjenicama da i dalje postoje kompanije koje nastavljaju da smanjuju broj zaposlenih.

“Zvani─Źno imamo preko 40 hiljada izgubljenih radnih mesta. Smatramo da c╠üe se po─Źetkom septembra, ako se nastavi ovaj trend, cifra dostic╠üi i preko 60 hiljada, ali na┼żalost ─Źak i oni koje imamo u radnom odnosu nemaju punu sigurnost, jer veliki broj kompanija tra┼żi da se broj zaposlenih smanji. Ima dosta slu─Źajeva gde se od radnika zahteva da rade ─Źetiri sata dnevno i ispla─çuju im se plate koje su umanjene za 50 odsto”, rekao je Azemi.

On je apelovao na nadle┼żne institucije da se pozabave ovim pitanjem, isti─Źu─çi da nikada nije bila tako ozbiljna situacije sa problemom zaposlenih u privatnom sektoru na Kosovu kao ┼íto je sada.

Azemi je istakao da je odlazak u inostranstvo, jedini izlaz za veliki broj radnika koji su radili u privatnom sektoru.

“Odlazak u inostranstvo je oduvek bila opcija za mnoge radnike, a ova pandemija je samo to dodatno aktivirala, jer ne postoji dobra uprava, ne postoji ideja kako se odnositi prema radnicima privatnog sektora. Svakog dana moguc╠ünosti za ┼żivot ovde se smanjuju, jer je izgubljena nada da c╠üe se na┼ía dr┼żava definitivno baviti ovim radnicima i jedino re┼íenje je da napuste Kosovo”, rekao je Azemi.

Stru─Źnjak za ekonomska pitanja Mustafa Kadrijaj smatra da je pandemija koronavirusa najvi┼íe pogodila sektor ugostiteljstva.

“Bilo je puno poslova, posebno u oblasti gastronomije i sli─Źno, a tekstilni proizvo─Ĺa─Źi su u odre─Ĺenim trenucima zaustavljeni, tako da postoji negativan odraz i to se zna”, rekao je Kadrijaj.

On je istakao da je u ovom trenutku, za ekonomski oporavak, Kosovu potrebna me─Ĺunarodna podr┼íka.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

´╗┐