Bajrami: Svaka presuda protiv volje naroda uronila bi Kosovo u duboku političku krizu

Profesor prava i jedan od sastavljača kosovskog Ustava Arsim Bajrami smatra da je Ustavni sud doneo ispravnu odluku kada je suspendovao dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je ulogu mandatara dodelio Avdulahu Hotiju, prenosi Zeri.

Bajrami je zatražio od političkih stranaka na Kosovu da ne preduzimaju bilo kakve radnje koje nisu u skladu sa odlukama Ustavnog suda i da ne krše ustav.

“Moramo poštovati odluku Ustavnog suda i svaka odluka ovog suda mora biti ispoštovana momentalno. Nikom nije dozvoljeno da preduzme bilo kakvu radnju koja nije u potpunosti u skladu sa odlukama Ustavnog suda. Pozitivna strana izricanja privremene mere bila je ta što je sprečila odstupanja od Ustava i dato je vreme političkim strankama da smanje sukobljavanja i na neki način se suzdrže od kršenja Ustava“, rekao je Bajrami za infokus.

On je izrazio očekivanje da će Ustavni sud doneti odluku o izlasku na nove izbore, jer smatra “da je narod taj koji uvek bira i sve zavisi od naroda”.

Po mišljenju Bajramija, svako drugo rešenje dovelo bi do krize na Kosovu.

“Očekujem da će sud dati epilog ovom sporu. Sećamo se gotovo istog slučaja 2014. godine za VLAN, a i tada sam bio ubeđen da će svaka presuda protiv volje naroda gurnuti Kosovo u duboku političku krizu“, zaključio je Bajrami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.