Bakir Izetbegović o ocu Aliji: Bio je staložen i spreman priznati svoje greške

Učenjem fatiha i polaganjem cvijeće na šehidskom spomen-obilježju i na mezarju na Kovačima, danas je obilježena 95. godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića.

Bakir Izetbegović, lider SDA, kazao je danas, da kako stari, sve su mu svježija sjećanja o ocu Aliji.

– Radio je puno po terenima, znao bit odsutan i po šest mjeseci. U Crnoj Gori je bio i tako jednog jutra se probudim kad tamo moj babo leži u postelji blizu moje. Uvijek mi je donosio poklone. Onda je nastao jedan period s ratovima, zatvorima. Tada sam imao priliku učiti od jednog staloženog čovjeka – prisjetio je Bakir Izetbegović i dodao je da j Alija bio spreman priznati svoje greške i neuspjehe.

Cvijeće na Kovačima položile su brojne delegacije, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Alija Izetbegović je, bez ikakve sumnje, najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH. Bio je na čelu BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti i nezavisnosti BiH i uspješno je dobio tu bitku. BiH je pod njegovim vodstvom postala nezavisna, međunarodno priznata država, članica UN-a – izjavio je Džaferović.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana