BALKON I TERASA ĆE VAM BITI ŠARENI CIJELO LJETO: Dodajte ovo u cvijeće i ono će neprestano cvjetati

Surfinije, sitna vrsta petunija, su najpoznatije cvijeće, a najčešće ih možemo vidjeti na balkonima, terasama i prozorima.

Surfinije cvjetaju obilno u šarenim bojama u razmaku od maja do oktobra. Traže veliku pažnju i dosta su zahtjevne.

Srećom, postoji trik kako da vam ovo cvijeće uspije i da bude prekrasno i šareno.

Najbitnije je da surfinija nikada ne ostane bez vlage i vode. Morate ju redovno zalijevati, ali i umjereno kako ne bi počela da truli.

Zalijevajte ju rano ujutru ili uvečer sa mlakom vodom. Preporučuje se zalivanje vodom siromašnom krečnjakom (odstajalom vodom). Pri zalivanju, ne treba da se kvase listovi. Da bi zalivanje bilo jednostavnije može da se montira sistem za zalivanje kap po kap, ili da se biljka zasadi u samozalivajuće saksije.

Zemljište za surfiniju treba da bude obogaćeno makro i mikro elementima, prije svega željezom.

Ako su cvjetovi surfinije svijetli, to znači da joj više treba đubriva. Jednom sedmično surfinija se prihranjuje đubrivom za surfinije koje je obogaćeno fosforom i željezom.

Najmanje dva puta u sezoni surfinija odbaci veliki broj cvjetova i listovi relativno požute. To je normalna pojava i ukazuje da treba pojačati prihranjivanje. Za nedjelju dana biće još ljepša i sa puno cvjetova, piše “Artnit”.

Suhi cvjetovi i listovi sa surfinije ne smiju se odstranjivati, jer ako se otkine bilo koji zeleni dio biljke, na otkinutom mjestu nastaje “rana” na koju se hvataju bakterije i ostali uzročnici bolesti.

Ako se listovi surfinije često suše i žute to može da bude pokazatelj da treba pojačati prihranu.

Surfinija se preventivno prska fungicidima protiv plijesni, insekticidom svake tri do četiri nedjelje i akaricidom protiv grinja.

(Novi.ba/Artnit)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.