Beograd krije podatke o sudbini djece iz Višegrada

Nevenka Uzelac, socijalna radnica Crvenog križa koja je tokom 1992. godine iz Višegrada odvela petero bošnjačke djece u Beograd, izjavila je za “Dnevni avaz” da vlasti u Srbiji imaju tačne podatke o njihovom porijeklu, ali da ih kriju.

Uzelac navodi da je petero djece pronašla u katastrofalnom stanju u domu za mentalne bolesnike i, uz pomoć Gilberta Despića (Despich), bivšeg francuskog industrijalca koji je radio kao volonter za humanitarnu organizaciju, prevela ih preko granice te ih smjestila u Centar za zaštitu djece i omladine “Zvečanska” u Beogradu.

Ostavljeni u domu

– U domu u Višegradu, gdje su bila djeca, nije bilo čak ni sapuna za pranje 310 mentalno zaostalih pacijenata. Žena s najvećim oštećenjem mozga ležala je na podu zaključane sobe u vlastitom izmetu. Drugi su imali tuberkulozu, nekontrolisane napade… Usred svega toga bilo je petero djece između 10 mjeseci i sedam godina, koje su u ustanovu ostavile lokalne srpske vlasti, te smo ih mi odveli u Beograd – prisjeća se Uzelac.

Prema njenim riječima, u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, koji je vodio evidenciju o izbjeglicama, nalazi se kompletna dokumentacija o djeci.

– Izvještaj o dovođenju djece koji sam napravila, zajedno s njihovim dokumentima,
predala sam Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, koji je sve pohranio u arhiv. Kada sam tražila da mi daju te podatke, rekli su da su oni tajni te da mi ih ne mogu dati. Znam samo da u papirima pišu njihova prava imena i podaci o porodici i porijeklu – ističe Uzelac.

Ona kaže da se na zahtjev predsjednice Udruženja “Žene – žrtve rata” Bakire Hasečić uključila u potragu za njima.

Pet mališana

– No, naišla sam na zid gdje god sam se o njima raspitivala. Jedno vrijeme s njima sam bila u kontaktu, sada sam im izgubila svaki trag – kaže Uzelac.

Među petero djece koje je odvela bila je i Mirsada Dizdarević, o kojoj je naš list pisao, i to je jedini slučaj da je porodica vratila dijete.

– Djevojčicu od 15 mjeseci i 10-mjesečnog dječaka u naručju sam odvela u Beograd. Oni su smješteni u hraniteljske porodice. Dječaku je dato ime Goran Nikolica, po srpskom vojniku koji ga je pronašao. Pretpostavljam da su djeca još u Srbiji – navodi Uzelac.

U Gradskom centru šute

– U skladu s načelima komunikacije s medijima, obavještavamo vas da ne možemo pružiti bilo kakav odgovor na vaša pitanja, jer ona u svakom pogledu prevazilaze okvire djelatnosti i nadležnosti Gradskog centra za socijalni rad Beograd – stoji u dopisu koji nam je poslala Snežana Stošković, direktorica ovog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.