Beograd: Ovaj mladić dvije sedmice kupuje burek za doručak izbjeglicama


Matiji Franklinu, studentu sa Kembridža, koji u Beogradu provodi ljetnji raspust, ovako u posljednjih 15 dana počinje svako jutro – kupuje doručak, preko 100 bureka, za izbjeglice koje na svom putu ka zapadnoj Evropi prolaze kroz Beograd. Finansije, kaže, nisu problem jer novac donira cijela njegova porodica, piše “N1”.

“Svako daje svoj dio, roditelji, uglavnom baka daje veći dio, ona je jako humana, ali i ostali porodični članovi su me podržali. Jučer je porodični prijatelj iz Londona dao donaciju, tako da su se stvarno svi udružili”, priča ovaj momak velikog srca.

I u pekari su oduševljeni Matijinim gestom. Posebno vlasnik, koji se ovim poslom bavi od 1968. i koji, kako tvrdi, nikada prije nije vidio ništa slično.

Matiji u akciji, koju na društvenim mrežama već nezvanično zovu “100 bureka”, pomaže prijateljica Katarina. Ona, također, studira u inostranstvu, i to baš u Njemačkoj, zemlji koju trenutno sanja većina ovih ljudi.

“Uopšte mi nije teško. Donesemo oko 100 do 200 bureka dnevno. On meni uvijek da lakšu kutiju i to se sve jako brzo razdeli – nikakva muka”, priča nam ona.

Njih dvoje uživaju u svojoj ljetnjoj misiji. Ono što je nekome jedan doručak, za njih je puno srce.

“U početku su bili neki koji su me pitali “koliko košta?”, misleći da ja želim njima to da prodam, bilo je nekih nesigurnih, stidljivih, koji nisu htjeli da uzmu bilo šta, ali onda polako, što sam dolazio ovdje sve više i više, vjerovatno sam im bio sve više prepoznatljiv, i ono – krenuli su osmjesi, krenule su zahvalnice”, kaže Matija.

I ovo će raditi svako jutro, sve do kraja raspusta. Nadaju se da će kada odu nazad na svoje fakultete neko nastaviti njihovu misiju.

“Mislim, satisfakcija je i vaša i njihova i na kraju dana, eto, ko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet”, zaključuje Katarina Rakić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.