Berlin traži bolničare, medicinske sestre, električare…

Lani je Njemačka olakšala dobivanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu. Ako ste završili medicinsku ili elektotehničku školu, nemate posla i želite dobro zaraditi, onda je ovo dobra prilika za vas.

Berlin je objavio popis poslova koje namjerava ponuditi i radnicima izvan Evropske unije, utirući tako put selektivnoj imigraciji.

Popis traženih poslova njemačka je vlada sastavila u suradnji s Agencijom za zapošljavanje, a odnose se na radnike sa srednjom stručnom spremom – električare, medicinske sestre te bolničare u staračkim domovima, javio je HRT.

Lani je Njemačka olakšala dobivanje radne dozvole za visokostručnu radnu snagu.

Za ovaj posao neophodno je da imate nostrificiranu diplomu i certifikat da poznajete njemački jezik. Prema pisanju portala pressing.ba, ovih dana je prava navala u Geteovom institutu, gdje mladi usavršavaju njemački jezik, kako bi što lakše položili ispit i dobili priliku da se zaposle u Njemačkoj.

Zbog niske nezaposlenosti i starenja stanovništva, Njemačkoj nedostaje kvalificirane radne snage koju pokušava privući iz susjednih evropskih zemalja, ali sve više i iz onih udaljenijih.

Organizacija za privrednu suradnju i razvoj (OECD) pokazala je u februaru u jednoj studiji da Njemačka nije dovoljno otvorena za zapošljavanje strane radne snage, osobito one bez visoke stručne spreme, kako bi na svojem tržištu rada ublažila negativan utjecaj starenja stanovništva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.