Bespotrebno mučenje: Žene na dijeti ne jedu manje!

Holandski naučnici su otkrili da je suzdržavanje prilikom jela povezano s većim nivoom krivice poslije jela.

Žene na dijeti zapravo ne smanjuju količinu hrane, već im se samo povećava osjećaj krivice, otkrilo je novo istraživanje. Studija je pokazala da su žene koje su na dijeti vrlo često svjesne svog unosa hrane te svejedno unose gotovo isto kalorija kao i ostale žene. Razlikovale su se jedino u osjećaju krivice zbog pokojeg zalogaja više…

Čak 45 posto mladih djevojaka priznalo je da je na dijeti. Osobe koje su sebi zadale restrikcije u ishrani, čini se, same sebe liše osjećaja uživanja u hrani i više su koncentrisane na neuspjeh. Istraživanje je pokazalo i da krivica u tom stanju ne može puno da se smanji zbog opšteg povećanja negativnih emocija, bijesa i ljutnje zbog smanjene kontrole.

Grickanje…

Žene su u laboratorijskom eksperimentu glumile degustatore. Probale su uzorke visoko kalorične hrane, kao što su čips i kikiriki s čokoladom te niskokaloričnu hranu kao što su krekeri i kriške jabuke. Zatim su odgovarale o svojim emocijama, osjećaju krivice, stavovima prema hrani, uključujući i koliko su često na dijeti i koliko se brinu o tome šta jedu.

Rezultati su pokazali da su tzv. “suzdržane gurmanke” – koje su često na dijeti i pod stresom jer ne mogu da kontrolišu šta jedu te zbog variranja svoje težine – pojele istu količinu kalorične hrane kao i druge žene. One su takođe osjetile veću krivicu poslije toga, a autori su zaključili da se zato ljudi koji stalno sprovode dijete često suočavaju s negativnim rezultatima, prenosi Večernji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.