Bivši šef obavještajne službe SAD: Svijet klizi ka velikom ratu!

Flynn, koji je vodio službu od 2012-2014. godine, poznat je kao kritičar američke invazije na Irak i međunarodne vojne operacije u Libiji. On je za ruski “Komersant” govorio o posljedicama ruske intervencije u sirijskom sukobu.

Nejasna politika

Na pitanje o američkoj politici u Siriji, Flynn je odgovorio da je američka politika u toj zemlji potpuno nejasna i da je, u smislu američkih interesa, potrebno vratiti se korak unazad i revidirati strategiju, jer je u ovom trenutnku vjerovatno da će SAD zajedno sa ostalim anti-Assadovim snagama podržati i islamiste povezane sa Islamskom državom.

– Moramo da zaustavimo uplitanje u ovaj sukob, jer slanjem oružja u Siriju podstičemo konflikt. Također, mislim i na Rusiju. Moramo da ulažemo u sigurnost i veliku ulogu u tome treba da igra zajednica arapskih zemalja – kaže Flynn.

On dodaje da je ruska intervencija promijenila ravnotežu i dinamiku sirijskog sukoba, ali da su posljedice po Rusiju, poput terorističkog napada i rušenja putničkog aviona na Sinaju i turskog obaranja ruskog lovca “isuviše nepovoljne za početak intervencije”.

– Mislim da velike sile, Rusija i Zapad – mogu da rade zajedno. Ovo je krupno pitanje. I ne radi se o diplomatskim pregovorima, već o tome kako ćemo sarađivati na bojnom, informatičkom i digitalnom polju. Mi čvrsto vjerujemo u postojanje zajedničkog interesa za uništavanje radikalnih oblika islama. Ako to ne uradimo ovo zajedno, morat ćemo da pokušamo da to uradimo sami, što će biti mnogo teže – rekao je Flynn.

Bivši šef američke vojne obavještajne službe ističe i kako je potrebno imati plan koji ostavlja više alternativa u odsudnom trenutku, i pita se da li Putin i Obama vjeruju da imaju najbolji plan.

– Kada pogledam šta se dešava i kako se događaji razvijaju, vidim da nad nama visi velika prijetnja. Mislim da nismo zadržali za sebe dovoljno mogućnosti, a pravac kojim sada idemo je proširenje sukoba i veliki rat. Što smo bliži tome, veći je rizik,  veća cijena, a ostaje nam manje izbora. Zato je sada važno da SAD i Rusija rade zajedno radi stabilizovanja situacije – dodao je Flynn.

Nedostaje dosljednost

Na pitanje da li SAD imaju dugoročnu strategiju za Siriju i region u cjelini, Flin odgovara:

“Evo, ja samo mogu dati svoj stav o ovom pitanju. Stvarno ne razumijem šta je danas američka strategija; nedostaje jasnost, preciznost i dosljednost. Po mom mišljenju, strategija bi trebalo da se sastoji od četiri komponente: prvo morate da postignete sigurnost, onda da stabilizujete region, zatim morate da počnete da stimulišete ekonomski prosperitet i dovedete nove ideje, nove tehnologije i novi obrazovni sistem. Region mora da se razvija tokom dovoljno dugog vremenskog perioda”.

– Ovu strategiju moraju provesti ne samo SAD i Zapad, već i regionalne sile – Rusija, Kina i Indija, jer trenutna situacija utječe na sve nas, bez izuzetka. U kratkom roku ne možemo da nastavimo u istom pravcu. Ovo je neodrživo – zaključio je Flynn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.