Bizaran zakon u Kini: Vozači namjerno ubijaju pješake koje povrijede

U aprilu ove godine kamere u kineskom gradu Foshan su zabilježile stravičan slučaj. Automobil BMW je udario dvogodišnju djevojčicu dok je bila sa nanom na pijaci. Iako su prolaznici govorili vozaču da stane, on se vratio sa automobil unazad i dva puta pregazio djevojčicu.

Iz automobila je izašla žena koja je nani kazala da se mogu dogovoriti i da će platiti za smrt djevojčice.

Urbana legenda ili istina

Iako se ovo ponašanje čini kao neshvatljiva urbana legenda, ovo je u Kini raširena pojava. Vozači koji su povrijedili pješake se često vrate i dokrajče nesretnu osobu da bi je usmrtili. Pojava je toliko raširena da čak ima i vlastitu poslovicu koja glasi “bolje je udariti i ubiti, nego udariti i povrijediti“.

Sigurnosne kamere diljem Kine su zabilježile ovakve slučajeve, piše američki magazin Slate. U 2008. godini lokalne televizije su prikazale snimak sa nadzorne kamere kada je vozač bijelog Passata vozeći velikom brzinom udario 64-godišnju staricu. Automobil je prešao preko njene glave i tijela. Vozač se onda zaustavio te vratio nazad i još jednom pregazio staricu. Ali tu nije bio kraj.

On je još dva puta sa autom gazio staricu dok nije umrla, i onda se velikom brzinom odvezao sa mjesta nesreće. Iako mu je suđeno za ovo ubistvo, on nije proglašen krivim za namjerno ubistvo jer je sud uvažio njegovu tvrdnju da je mislio da je ispod auta vreća sa smećem.

Troškovi sahrane i troškovi doživotne njege

Objašanjvajući ovu pojavu, Slate navodi da se mnogi vozači odlučuju na ubistvo pješaka koje su prethodno povrijedili da bi izbjegli troškove njege koje povrijeđenom moraju plaćati do kraja života. Jeftinije im je da plate troškove sahrane i dio novca rodbini stradalog nego da plaćaju doživotnu pomoć i njegu povrijeđenom.

Prema kineskim zakonima, troškovi kompenzacije za ubijenog pješaka su između 30.000 i 50.000 dolara, i jednom kada tuženi taj iznos isplati, stvar je završena. Za razliku od toga, troškovi njege mogu dostići enormne iznose i trajati decenijama. Vozač bijelog Passata koji je pregazio staricu je na kraju platio samo 70.000 dolara porodici stradale.

Kineske vlaste se nastoje boriti protiv ove pojave. Nedavno je u parlamentu ove zemlje pokrenuta inicijativa kojom se nastoje pooštriti kazne te osigurati da sudovi u ovakvim slučajevima optužbu uvijek tretiraju kao ubistvo sa namjerom. Ali to za sada ne daje željene rezultate. Vozačica na početku teksta koja je ubila dvogodišnju djevojčicu je optužena ali je tužilac predložio kaznu od dvije do četiri godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.